Connect with us

Oh! Media

(Gambar) Pekerja Kilang Apple di China Mati Mengejut Kerana iPhone 6

Umum

(Gambar) Pekerja Kilang Apple di China Mati Mengejut Kerana iPhone 6

Seorang pekerja berusia 26 tahun di sebuah kilang Apple di China dilaporkan meninggal dunia secara mengejut selepas bekerja sehingga 12 jam setiap hari, tujuh hari seminggu tanpa cuti sejak dua bulan.

Tian Fulei ditemui mati pada 3 February di asrama beliau yang menempatkannya dengan beberapa pekerja lain di Shanghai berhampiran Pegatron. Tian merupakan salah seorang pekerja yang bertanggungjawab menyiapkan pembikinan telefon terbaru keluaran syarikat tersebut iaitu iPhone 6.

Oleh kerana permintaan dunia terhadap iPhone 6 terlalu tinggi, setiap pekerja terpaksa bekerja lebih masa tanpa henti sehingga ada yang tertidur di tempat kerja kerana kepenatan.

Menurut adiknya, Tian Zhoumei, 25, abangnya itu seorang yang sihat sehinggalah dia mula bekerja dengan syarikat Apple tersebut sejak November 2014 walaupun ditawarkan dengan gaji yang rendah.

Walaupun, pihak asrama pekerja menafikan kematian Tian berpunca dari persekitaran kerja, namun syarikat pembekal produk Apple itu tetap memberi sejumlah $12,800 kepada keluarga Tian sebagai pampasan.

 

OHMEDIA: Walaupun dibayar dengan gaji yang rendah, kerja lebih masa tetap berlumba-lumba mendapatkan peluang pekerjaan demi menyara hidup.

——————————————————————–


https://www.facebook.com/ohperfumenista

Dapatkan perfume pelbagai jenama dengan harga yang giler murah di OH! PERFUMENISTA. Dijamin berkualiti tinggi dan memuaskan hati.  
Hotline : 0122553390

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top