Connect with us

Oh! Media

Pekerja Dipaksa Untuk Berjalan 180,000 Langkah Sebulan

Umum

Pekerja Dipaksa Untuk Berjalan 180,000 Langkah Sebulan

Banyak syarikat yang mengenakan pelbagai syarat dan arahan bagi menilai prestasi kakitangan mereka. Tetapi lain pula ceritanya untuk sebuah syarikat di China.

Sebuah syarikat firma hartanah yang terletak di bandar Guangzhou China ini telah dikecam apabila mendenda pekerja mereka yang tidak berjalan sekurang-kurangnya 180,000 langkah sebulan.

Syarikat ini mendenda dengan bayaran 0.001 tuan (60 sen) untuk setiap langkah yang gagal mereka capai. Menurut pekerja dikenali sebagai Little C, kerja lebih masa menyukarkan mereka untuk berjalan kira-kira 6,000 langkah sehari di luar waktu bekerja.

“Saya faham, syarikat mahu menggalakkan kami supaya lebih bergerak secara aktif. Tetapi, saya sendiri tidak mempunyai masa untuk tidur kerana perlu berjalan untuk mencapai sasaran ditetapkan,” ujarnya.

Sementara itu, wakil firma peguam tempatan, Liu Fengmao berkata, syarikat terbabit tidak mempunyai alasan undang-undang untuk mengukur prestasi pekerja berdasarkan jumlah langkah mereka dan peraturan seumpama itu hanya mendatangkan komplikasi kepada pekerja.

Sumber: Information Times

 + Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top