Connect with us

Oh! Media

Orang Melayu Perlu Diberi Peluang Yang Lebih Berbanding Kaum Lain – PM Tun Dr Mahathir Mohamad

Umum

Orang Melayu Perlu Diberi Peluang Yang Lebih Berbanding Kaum Lain – PM Tun Dr Mahathir Mohamad

Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, kerajaan tidak meratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD), kerana tidak diberikan hak membezakan layanan di antara kaum, walaupun taraf mereka tidak sama.

Perdana Menteri berkata, dalam konteks negara ini, jika orang Melayu tidak diberi peluang yang lebih berbanding kaum lain, mereka akan terus ketinggalan berbanding kaum lain yang sudah cekap dan berjaya.

“Jika tidak bagi orang Melayu peluang lebih daripada kaum lain, maka yang sudah cekap akan terus berjaya manakala yang tidak cekap akan mundur.

“Sebab itu, kita tolak ratifikasi (ICERD) kerana ia tidak membezakan taraf kaum di Malaysia. Kita tidak akan memindanya,” katanya

Dr Mahathir mahu orang Melayu dan Bumiputera berusaha lebih kuat memajukan diri bagi mengelak terus ketinggalan dengan kaum lain serta miskin di negara ini.

Perdana Menteri melahirkan rasa malu melihat keadaan masyarakat Melayu yang masih ketinggalan di negara sendiri walaupun memiliki kuasa dalam pentadbiran.

“Kaum Melayu kini tertinggal dan kedudukan kita tidak menyenangkan. Jangan kata tidak, kerana itulah hakikat sebenarnya, kita (orang Melayu) tergolong dalam rakyat termiskin.

“Jika terus tinggal di luar bandar, kita tidak akan dapat menikmati kehidupan yang lebih selesa di bandar. Kita tidak bermusuh dengan kaum lain dan tidak mahu kaum lain sahaja duduk di bandar.

“Andai tiada kuasa politik dan keistimewaan, kita akan jadi lebih susah dari sekarang walaupun ada bantuan disalurkan termasuk biasiswa pendidikan sehingga ke luar negara.

“Bagi menjaga diri dan bangsa Melayu, kita kena usaha lebih dari orang lain. Jika berada di belakang, kita perlu berlari lebih kuat daripada orang lain di hadapan. Kita ini cekap dan pintar,” katanya.

+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top