Connect with us

Oh! Media

NASA Sahkan Asteroid Gergasi Hanya Melintas Melalui Bumi

Umum

NASA Sahkan Asteroid Gergasi Hanya Melintas Melalui Bumi

Sebelum ini telah kecoh di media sosial berikutan dengan maklumat yang dikeluarkan oleh pihak NASA yang mengatakan ada satu asteroid gergasi akan menghampiri bumi dan dijangka berlaku perlanggaran pada Januari ini. Namun pihak NASA sekali lagi tampil menyatakan kiraan mereka silap dan akan membuat kiraan semula.

Walaubagaimanapun, pihak NASA telah mengumumkan bahawa awal pagi tadi, asteroid gergasi berkenaan telah melintas Bumi pada 2.18 pagi GMT (UTC) yang dikesan oleh saintis di Jet Propulsion Laboratory (JPL) pada jarak 4.9 juta kilometer, menyamai 12.68 kali jarak diantara Bumi dengan Bulan.

NASA bagaimanapun memberitahu bahawa asteroid berkenaan tidak akan menghentam Bumi, namun melakukan pemerhatian disebabkan saiz asteroid berkenaan yang besar.

Batuan angkasa berkenaan sekiranya menghentam Bumi boleh memberi kesan kepada kawasan seluas satu benua. Asteroid bersaiz 140 meter mempunyai tenaga hentaman sekuat 60 megaton TNT, lebih kuat daripada mana-mana ujian senjata nuklear yang pernah dilakukan manusia.

+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top