Connect with us

Oh! Media

Malaysia Berada Pada Landasan Yang Betul Untuk Mencapai Negara Berpendapatan Tinggi – Bank Dunia

Umum

Malaysia Berada Pada Landasan Yang Betul Untuk Mencapai Negara Berpendapatan Tinggi – Bank Dunia

Naib presiden Asia Timur dan Pasifik Bank Dunia, Victoria Kwakwa menyatakan Malaysia berada di kududukan yang baik untuk ke arah era baharu dan mencapai status negara maju dan berpendapatan tinggi.

“Kami mengalu-alukan usaha kerajaan, sebagai sebahagian proses ini, untuk memperkukuh institusi, membangunkan modal insan dan melindungi aspek yang mudah terjejas dalam masyarakat. World Bank Group bersedia untuk menyokong Malaysia semasa proses peralihan penting ini,” katanya.

Kwakwa melakukan lawatannya di Malaysia Isnin lalu dan telah berjumpa secara terus dengan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, Menteri Kewangan Lim Guan Eng dan Gabenor Bank Negara Malaysia Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus.

Pegawai kanan Bank Dunia dan delegasinya turut mengadap Timbalan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bagi bertukar pandangan dan idea mengenai aliran pembangunan di Malaysia dan rantau ini amnya.

Aliran ini termasuk peningkatan kepentingan ekonomi digital dan pembangunan kemahiran untuk daya saing masa depan di semua negara di rantau ini.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top