Connect with us

Oh! Media

Laporan Awal Siasatan Sahkan Lion Air Bermasalah Sebelum Berlepas

Umum

Laporan Awal Siasatan Sahkan Lion Air Bermasalah Sebelum Berlepas

Akhirnya, laporan awal siasatan nahas pesawat Lion Air JT610 yang terhempas pada 29 Oktober lepas yang dikeluarkan hari ini, mengesahkan bahawa pesawat itu telah mengalami masalah teknikal beberapa hari sebelum berlakunya tragedi yang mengorbankan 189 orang itu.

Maklumat ini diperoleh setelah disisat oleh Komite Nasional Keselamatan Transportasi (KNKT) dan ia termasuk masalah teknikal yang dialami penerbangan dari Bali ke Jakarta iaitu sehari sebelum nahas itu berlaku.

“Berdasarkan data penyelenggaraan pesawat sejak tanggal 26 Oktober, tercatat masalah atau gangguan teknikal yang tercatat di pesawat itu, masalah yang terjadi itu berkaitan dengan masalah indikator kecepatan dan ketinggian pesawat,” kata Ketua Subkomite Investigasi KNKT, Nurcahyo Utomo di sini hari ini.

Walaubagaimanapun, pasukan teknikal telah mengesahkan pesawat itu selamat untuk berlepas, selepas menghadapi masalah teknikal pada penerbangan dari Bali ke Jakarta itu.

Sehingga kini, perakam suara kokpit (CVR) masih belum ditemui, usaha mengesan CVR masih diteruskan,” kata Nurcahyo. Beliau berkata siasatan itu akan melakukan beberapa ujian termasuk ujian pengesan AoA (Angle of Attack) dan latihan simulasi pesawat di simulator kejuruteraan Boeing.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top