Connect with us

Oh! Media

Kami Hanya Pertahankan Perlembagaan Pertubuhan Kami, Kata Dong Zong

Umum

Kami Hanya Pertahankan Perlembagaan Pertubuhan Kami, Kata Dong Zong

Sumber gambar dari The Malay Mail

Berikutan Dong Zong menolak perlaksanaan pembelajaran jawi dan khat, beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan parti politik telah melabel Dong Zong sebagai sebuah pertubuhan yang bersifat anti nasional dan patut diharamkan. Antara NGO yang menuntut pertubuhan berkenaan diharamkan ialah Gabungan Mahasiswa Islam SeMalaysia (GAMIS) dan PAS.

ADVERTISEMENT

Walaubagaimanapun setiausaha pertubuhan tersebut menegaskan bahawa Dong Zong mempertahankan keputusan menolak perlaksanaan pembelajaran Jawi dan Khat atas alasan untuk mempertahankan perlembagaan pertubuhan berkenaan.


“Kami tidak berpuas hati dengan kaedah pelaksanaan pengenalan tulisan itu yang tidak diimplementasi secara sukarela terhadap pelajar dan pengurusan sekolah vernakular,” kata Setiausaha Agung Dong Zong

Sebelum ini Dong Zong telah mengadakan kongres untuk membantah perlaksanaan pembelajaran jawi dan khat di sekolah vernakular. Kongres berkenaan telah mendapat komen dari Perdana Menteri Tun Mahathir sendiri kerana dikhuatiri akan menggugat keharmonian masyarakat berbilang kaum.

Sumber: Sinar Harian

+Baca respon pembaca Oh! Media.


Oh Youtube


Comments

Lagi dalam kategori Umum

Ke Atas