Connect with us

Oh! Media

Jumlah Korban Di Palu Dijangka Terus Meningkat

Umum

Jumlah Korban Di Palu Dijangka Terus Meningkat

Jumlah kematian akibat tsunami dan gempa bumi meningkat kepada 832 semalam dan dijangka terus meningkat, menyebabkan pihak berkuasa terpaksa mengumumkan pengebumian besar-besaran bagi membendung wabak penyakit.

ADVERTISEMENT

Data diperoleh agensi itu mendapati kebanyakan kematian direkodkan di Palu, dua hari selepas gelombang setinggi 1.5 meter melanda bandar yang mempunyai populasi 350,000 penduduk.

Jumlah kematian akan terus meningkat,” kata jurucakap agensi bencana alam nasional, Sutopo Purwo Nugroho.

“Hari ini kami akan memulakan kerja-kerja mengebumikan mayat mangsa untuk mengelakkan penularan penyakit berjangkit,” katanya.

Dalam satu kenyataan di Twitter, Sutopo turut memberi amaran kepada penduduk untuk tidak mempercayai amaran palsu mengenai beberapa lagi tsunami serta gempa bumi yang tersebar di media sosial.

Bencana alam yang dahsyat di Palu itu menyebabkan penduduk berada dalam keadaan terdesak dan kelaparan, lalu terpaksa memecah masuk kedai untuk mendapatkan bekalan asas seperti makanan, air serta minyak.

“Sila senaraikan semua barang yang diambil dan jumlahnya. Kami akan bayar semula ganti rugi itu,” kata Menteri Keselamatan, Wiranto.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

30 Hari Paling Trending

Ke Atas