Connect with us

Lelaki Ini Tampil Dengan Idea Rekaan Rumah Baru Untuk Mangsa Banjir

Umum

Lelaki Ini Tampil Dengan Idea Rekaan Rumah Baru Untuk Mangsa Banjir

Banjir telahpun surut dan ramai mangsa kembali dengan penuh kedukaan apabila rumah yang menjadi tempat berteduh mereka rosak teruk dan lebih malang lagi ada yang hanya tinggal tapak sahaja. Mangsa yang terbabit mencecah ratusan ribu orang, satu angka yang cukup besar. Kerajaan telah meluluskan bantuan untuk semua mangsa banjir ini namun pembinaan rumah baru pastinya memakan masa yang lebih lama lagi.

Lelaki ini, Asyraf Mansor seorang Designer Architect tampil berkongsi dengan Oh! Media tentang idea’nya untuk pembinaan rumah yang simple tetapi efisyen untuk mangsa banjir dengan menggunakan kontena. Berikut adalah email yang dikirimkan kepada kami.

Salam OhMedia.

Saya nak share some ideas for solution untuk flood victim restoration work. View this email and if you think it is worth to be published on your page, then i will be honored to have my ideas being shared to the public.

For info, saya actually post this kat facebook saya but then nak tag OhMedia tak dapat. So here im emailing you guys. Take a look and kalau rasa idea saya ni okay untuk diketengahkan, silakan. Gambar yang di attach tu adalah dari work saya semasa saya belajar di UiTM Shah Alam. Thanks.

Regards,
Asyraf Mansor
Designer Architect
https://www.facebook.com/asyraf.asyz

Berikut pula adalah penjelasan lebih lengkap yang diberikan saudara Asyraf Mansor tentang idea’nya ini;

I was thinking how can i contribute to the flood victims who has lost their homes. Since the government has issued a statement that there will be funds to help rebuild their homes, i think that would be a great help for the victims. But to think of it, there is one big problem. TIME. Construction of the settlement of that particular scale could take more than 6 months or so. Where do these people will live in this waiting period? Takkan nak dok berkhemah 6 bulan?

So, i was browsing through some ideas since a few days ago and i think theres a simple solution. And even today i saw some of my colleagues started to share some post related to it. Create a temporary settlement made from a container. The construction is fast, its moveable, detachable, can be put in cluster, and create a cosy temporary settlement for the victims. How to do it? In the flooding area, of course there is no such technology and stuff to complete the construction work. So what we can do is, the construction of the house container can be done in KL or other region who have the capabilities of doing so. These containers can be transported by trailer to the needed area. It can be stacked to create a multiple story settlement or be put in clusters. InsyaAllah if this idea is to be executed, they will have a shelter which they could call home in less than a month. When the real housing settlement construction are done, the victims can move to their new house and the container can be disassembled and be transported back to a depot for storage. It can be used again when there is the time where we need emergency settlement again.

So my designers and architect friends, post up your work here related to container house design. Let them see, and let them understand the idea. Jangan kedekut simpan idea design kau sorang2 dalam PC. Berkulat kat situ je kalau kedekut. Lets help these people. We may not have the financial to help them but we can put in our ideas that could worth more than money.

Idea ini pada kami sangat baik. Ianya tidak menggunakan kos yang tinggi, tidak mengambil masa yang lama untuk disiapkan dan tidak mampu bertahan jika banjir berulang lagi. Mungkin ada pihak berkaitan yang boleh mempertimbangkan kerana apa yang penting pada waktu ini adalah tempat tinggal sementara atau tetap terus untuk semua mangsa banjir yang terlibat. Lihat respon orang ramai di Facebook Oh! Media.

Jom, GULP secawan!

~
http://www.ohmedia.my
http://twitter.com/ohmedia_my
https://www.youtube.com/user/ohmediamy
https://plus.google.com/+OhmediaMyX
http://instagram.com/ohmedia

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

To Top