Connect with us

Oh! Media

Hukuman Terhadap Individu Menghina Agama Akan Masuk Kanun Keseksaan

Umum

Hukuman Terhadap Individu Menghina Agama Akan Masuk Kanun Keseksaan

Datuk Seri Dr Mujahid hari ini menegaskan bahawa kesalahan menyebarkan kebencian dan penghinaan terhadap mana-mana agama akan dimasukkan dalam Kanun Keseksaan (Akta 574).

Ini secara dasarnya telah mendapat persetujuan dan akan dibentangkan di Kabinet sebelum usul pindaannya dibawa ke sidang Dewan Rakyat, kata Mujahid.

Pindaan ini turut akan memberikan hukuman yang lebih berat dan akan mengetatkan lagi beberapa proses pendakwaan termasuk operasi prosedur standard, pembuktian di mahkamah.

“Secara dasarnya, kita bersetuju menangani isu kebencian kaum dan agama, termasuk menghina Islam serta Rasulullah dengan niat, dimasukkan dalam Kanun Keseksaan untuk pindaan.

“Ia bagi memastikan hukuman lebih tegas terhadap penghina agama termasuk Islam. Kita buat dalam Kanun Keseksaan kerana sudah ada peruntukan, cuma nak bagi ketat dan ‘ummphh’ (padu) lagi.

“Kita mengharapkan dapat dibentang (di Parlimen) pada Mac ini, sebelum itu ia perlu dibawa ke Kabinet. Selepas itu, ia akan dimasukkan dalam Aturan Urusan Mesyuarat (AUM),” katanya kepada pemberita, hari ini.

+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top