Connect with us

Oh! Media

DBKL Sepakat Benarkan Himpunan ICERD Sabtu Ini

Umum

DBKL Sepakat Benarkan Himpunan ICERD Sabtu Ini

DBKL hari ini meluluskan perhimpunan kesyukuran terhadap penolakan ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kamu, ICERD yang akan diadakan pada sabtu ini.

Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan, berkata melalui kelulusan itu, pihak penganjur dibenarkan berhimpun di Jalan Raja di antara Dataran Merdeka dan Bangunan Sultan Abdul Samad bermula jam 2 hingga 6 petang.

“Kami menerima permohonan pada 27 November daripada pihak penganjur perhimpunan berkenaan yang bercadang membuat perhimpunan di Dataran Merdeka pada 8 Disember.

“Selepas berbincang dengan lebih mendalam, pihak kami memutuskan perhimpunan ICERD boleh diadakan di Jalan Raja saja pada tarikh berkenaan,” katanya.

Nor Hisham berkata, keputusan itu dibuat memandangkan perhimpunan berkenaan adalah satu perhimpunan kesyukuran.

“Kami bersetuju dan berharap perhimpunan itu diadakan secara aman damai, sejahtera dan memberi kebaikan kepada semua pihak.

“Saya juga berharap kebenaran ini dapat dilaksanakan dengan baik. Saya percaya PDRM akan memantau perkara ini mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang sedia ada,” katanya.

Menurutnya, susulan itu, Dataran Merdeka dan Jalan Raja akan ditutup bermula Jumaat selain beberapa jalan berhampiran lokasi itu.

 + Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top