Connect with us

Oh! Media

Cukai Perniagaan Digital Akan Wujudkan Suasana Perniagaan Lebih Adil? Seriuslah?!

Umum

Cukai Perniagaan Digital Akan Wujudkan Suasana Perniagaan Lebih Adil? Seriuslah?!

Persatuan Tunas Usahawan Nasional (Pertunas) menyambut baik cadangan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mengenakan cukai perniagaan dalam talian.
Presiden Pertunas, Amir Hakimin Che Razali berkata ia adalah langkah tepat bagi memastikan persekitaran ekonomi yang lebih adil dan memupuk persaingan sihat antara syarikat antarabangsa dengan syarikat digital tempatan.
Sebelum ini syarikat gergasi luar yang menyediakan perkhidmatan digital yang bertaraf gergasi dunia dan meraih pendapatan berbilion ringgit sering mengelak membayar cukai di Malaysia dengan alasan mereka tidak wujud secara fizikal di negara ini.
“Namun, secara digitalnya, syarikat ini beroperasi di Malaysia dan sewajarnya mereka juga dikenakan cukai. Tetapi, syarikat ini mengumumkan mengenai keuntungan di negara asal dan menyebabkan Malaysia kehilangan jutaan ringgit potensi hasil cukai.
“Pada masa sama, peniaga digital tempatan yang bersaing dalam industri yang sama terpaksa membayar cukai apabila jumlah keuntungan sudah melebihi RM500,000 setahun. Cadangan ini dilihat kena pada masanya dan adil kepada pembayar cukai yang lain,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Amir Hakimin berkata mengenai bebanan tambahan kos yang perlu ditanggung pengguna selepas pelaksanaan cukai itu nanti, syarikat perkhidmatan digital gergasi luar negara mempunyai pilihan sama ada mahu melepaskan kos ini kepada pelanggan menerusi kenaikan harga atau mengekalkan harga dan menyerap cukai itu.
“Namun begitu, mekanisme pelaksanaan Cukai Digital ini perlu diperhalusi oleh kerajaan sebaiknya bagi memastikan cukai yang bakal diperkenalkan nanti tidak membebankan.
“Siri perundingan dan perbincangan dengan pihak berkepentingan perlu dibuat secara berterusan memandangkan ia satu pendekatan baharu oleh kerajaan,” katanya.
Sumber : Bernama

Penulis content & Ketua Multimedia di Oh! Media. Memastikan pelbagai content menarik dapat dicipta khas untuk Oh! Media sahaja.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top