Connect with us

Oh! Media

Chef Malaysia Tidak Mahu Bersubahat – Dedah Restoran Halal Popular Jepun Hidang Daging Khinzir

Umum

Chef Malaysia Tidak Mahu Bersubahat – Dedah Restoran Halal Popular Jepun Hidang Daging Khinzir

Terdapat sebuah restoran di Osaka, Jepun yang mempromosikan makanan halal untuk umat Islam dikatakan menggunakan sijil halal palsu. Perkara ini diketahui setelah empat orang bekas chef restoran asal Malaysia mendedahkan bahawa tempat restoran mereka bekerja menyediakan daging yang tidak halal.

ADVERTISEMENT

Berikutan rasa bersalah yang menyelubungi mereka, mereka mengambil keputusan untuk berhenti kerja dan pulang ke Malaysia kerana tidak mahu bersekongkol dengan pemilik restoran terbabit.

Mereka meminta maaf kepada rakyat Malaysia beragama Islam yang pernah makan di restoran tersebut. Malah, mereka berharap tiada lagi orang Islam tertipu dengan promosi halal disitu kerana mereka telah melihat sendiri dan pasti bahan yang diproses dari kilang bercampur daging babi.

Sebelum ini, mereka dimaklumkan restoran tersebut menyediakan menu halal dan menawarkannya kepada pelawat khususnya dari Malaysia untuk mendapat makanan halal tanpa was-was. Akan tetapi, mereka mendapati daging yang dikatakan halal dicampur dengan daging babi dan dipotong menggunakan mesin yang sama ketika mereka mengambil stok bahan mentah dari kilang di Kobe bulan lalu.

Terkejut dengan keadaan itu, mereka berjumpa pemilik restoran berbangsa Arab dan dia berjanji memastikan perkara berkenaan tidak berulang serta akan sertu mesin berkenaan untuk kegunaan restorannya. Malangnya, perkara tersebut masih tidak diambil tindakan dan ini membuatkan mereka mendedahkan perkara terbabit kepada Ketua Aktivis PPIM Datuk Nadzim Johan.

+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

30 Hari Paling Trending

Ke Atas