Connect with us

Oh! Media

Arab Saudi Buka Kelab Malam Halal Pertama Di Dunia

Umum

Arab Saudi Buka Kelab Malam Halal Pertama Di Dunia

2 hari yang lalu bersamaan 13 Jun 2019, Arab Saudi dengan bangganya telah membuka kelab malam ‘halal’ pertama di dunia dan di negara itu.

Kelab malam yang beroperasi di tepi pantai Jeddah itu telah menarik pelbagai reaksi warganet dan umat Islam khususnya. Ada mereka yang menyokong pembukaan ini dan ada juga yang mengecam.

Kelab Malam The White itu mendakwa mereka halal hanya kerana tidak menghidang dan menjual minuman beralkohol dan juga melarang sebarang rakaman di dalam kelab.

Ia juga dikatakan hanya membenarkan mereka yang berumur 18 tahun ke atas sahaja untuk memasuki kelab itu dan hanya dibuka pada jam 10 malam hingga 3 pagi. Kelab malam ini juga hanya menyediakan shisha dan hookah bertepatan dengan budaya masyarakat Arab yang gemar akan perkara itu.

Bagi kami, walaupun ia dikatakan tidak menghidangkan minuman keras, namun percampuran jantina di antara lelaki dan wanita di dalam satu majlis juga telah menjadikan ia salah disisi Islam. Apatah lagi apabila kelab malam yang mensajikan lagu-lagu yang melekakan dan tari menari diantara lelaki dan wanita.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top