Connect with us

Oh! Media

Angka Maut Meningkat Kerana Vape!

Umum

Angka Maut Meningkat Kerana Vape!

Isu pasal selamat tak selamat menghisap vape ni dah lama. Setakat ni yang Ohmedia tahu, tiada lagi berita sedemikian berlaku di Malaysia.  Cuma baru-baru ni, makin bertambah jumlah yang maut angkara vape ni. Kejadian terbaru terjadi di Washington, Amerika.

Dipetik dari Harian Metro, satu wabak tercetus apabila ratusan orang diserang penyakit paru-paru teruk sehingga menyebabkan beberapa remaja terpaksa ditidurkan. Pihak berkeuasa tempatan menyatakan bahawa ujian makmal yang dijalankan tidak menemui apa-apa bahan terlarang dalam sampel produk vape.

Disebabkan itu, penyiasat mula fokus jualan produk vape berkenaan yang mengandungi ganja dan minyak vitamin E di pasaran gelap. Sebelum ini telah berlaku kematian yang membabitkan bahan berkenaan, iaitu Delta-9-tetrahydrocannabinol (THC).

Harian Metro melaporkan, kini terdapat lebih 450 kes penyakit paru-paru dipercayai berkaitan dengan rokok elektronik dan jumlah itu dua kali ganda berbanding laporan minggu lalu.

Sumber: Harian Metro

+Baca respon pembaca Oh! Media.


Oh! FilemPenulis content & Ketua Multimedia di Oh! Media. Memastikan pelbagai content menarik dapat dicipta khas untuk Oh! Media sahaja.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top