Connect with us

Oh! Media

6 Tips Untuk Menyimpan Duit Dengan Mudah

Oh! Lifestyle

6 Tips Untuk Menyimpan Duit Dengan MudahKadang kala perkara yang paling sukar sewaktu menyimpan duit adalah ketika kita baru sahaja bermula. Ia menjadi sukar untuk memikirkan cara mudah untuk menjimatkan duit dan bagaimana untuk menggunakan simpanan korang untuk mencapai matlamat kewangan korang. Disini kami kongsikan kat korang 6 tips untuk membantu menyimpan duit korang supaya korang boleh membangunkan pelan simpanan realistik.

1. Merekodkan perbelanjaan anda

Langkah pertama dalam menyimpan duit adalah dengan mengetahui berapa banyak yang korang belanjakan duit korang pada setiap bulan. Ambil satu bulan yang mana korang simpan semua rekod yang korang belanjakan. Ini bermakna setiap kali korang beli kopi, setiap surat khabar dan setiap snek korang berbelanja perlu disimpan untuk satu bulan. Sebaik sahaja korang dapat data semua sekali, susun mengikut nombor atau mengikut kategori sebagai contohnya, gas, barangan runcit, hutang kereta dan sebagainya bagi mendapatkan jumlah anggaran tetap pada setiap bulan.


2. Membuat bajetSekarang pastikan korang mempunyai perancangan yang baik semasa korang sedang berbelanja falam sebulan, korang boleh membina satu belanjawan untuk merancang perbelanjaan korang, had terlebih belanja dan memastikan bahawa korang meletakkan wang jauh dalam dana simpanan kecemasan. Ingat ia meliputi perbelanjaan yang berlaku dengan kerap, tetapi tidak setiap bulan, seperti penyelenggaraan kereta pemeriksaan.


3. Merancang untuk menyimpan wang

Dengan mengambil kira perbelanjaan bulanan dan pendapatan korang, cuba buat satu carta kategori simpanan dalam bentuk anggaran korang dan cuba untuk membuatnya sekurang kurangnya 10-15 peratus daripada pendapatan bersih korang. Jika perbelanjaan korang tidak cukup untuk membuat koranng menyimpan dengan banyak, ini mungkin masa untuk mengurangkan perbelanjaan korang. Mencari bukan keperluan yang korang boleh berbelanja kurang sebagai contoh, hiburan dan makan di luar, sebelum berfikir tentang menyimpan wang pada keperluan seperti kenderaan atau rumah korang.


4. Tentukan keutamaan anda


Setiap orang mempunyai keutamaan mereka sendiri apabila ia mula menyimpan duit,
jadi ia memang masuk akal untuk korang membuat keputusan dan matlamat simpanan yang paling penting kepada korang. Sebahagian daripada proses ini akan memutuskan berapa lama korang boleh tunggu untuk menabung bagi mencapai matlamat dan berapa banyak yang korang mahu untuk menyimpan setiap bulan untuk membantu korang capai target itu. Apa yang korang lakukan ini adalah untuk capai semua matlamat anda, menentukan mereka mengikut keutamaan dan menetapkan duit dengan sewajarnya dalam bajet bulanan korang. Ingatlah bahawa menetapkan keutamaan bermaksud membuat pilihan. Jika korang ingin memberi tumpuan kepada penjimatan untuk persaraan, mungkin matlamat lain perlu mengambil tempat duduk belakang semasa korang membuat belanjawan dan yang paling penting pastikan korang capai sasaran utama korang.


5. Membuat menyimpan wang lebih mudah dengan pemindahan automatik


Pemindahan automatik ke akaun simpanan korang boleh membuatkan menyimpan duit dengan lebih mudah. Menggerakkan duit korang dari akaun semasa akan membantu korang menjadi kurang cenderung untuk menghabiskan duit yang korang mahu gunakan untuk simpanan. Terdapat banyak pilihan untuk menyediakan pemindahan. Korang boleh pilih berapa kerap korang mahu untuk memindahkan duit dan akaun yang anda hendak gunakan untuk pemindahan. Korang juga boleh memecahkan duit yang berada di dalam bank korang sama ada korang buat satu akaun khas untuk simpanan atau membuat potongan khas terus ke program simpanan yang bank sediakan daripada gaji korang yang masuk tiap-tiap bulan. Berfikir untuk menyelamatkan sebagai perbelanjaan tetap adalah cara yang baik untuk menyimpan pada sasaran dengan matlamat simpanan korang.


6. Memantau simpanan korang berkembangSemak kenaikan simpanan korang setiap bulan. Bukan sahaja ini dapat membantu korang malah dapat membantu korang supaya sentiasa berpegang kepada pelan simpanan peribadi yang korang buat. Selain itu juga ia dapat membantu korang dalam mengenal pasti dan menyelesaikan masalah dengan cepat. Dengan cara ini mudah untuk menjimatkan wang.


Tips ini mungkin dapat memberi inspirasi kepada korang untuk menyelamatkan duit korang dan mencapai matlamat korang dengan lebih cepat. Cuba-cubalah dalam melakukannya untuk masa depan korang.


Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Lifestyle

Trending

ITTIFY

To Top