Connect with us

Oh! Media

5 Amalan Untuk Menambah Rezeki

Umum

5 Amalan Untuk Menambah Rezeki

Ramai di antara kita suka merungut dan stress bila duit sentiasa habis. Walaupun sudah berjimat, poket tetap akan kosong walhal baru masuk setengah bulan. Oleh yang demikian, Ohmedia nak kongsi lima perkara yang kita boleh amalkan untuk menambah rezeki.

Sedekah

Jika kita rajin bersedekah kepada tidak kira sama ada di Masjid atau orang yang susah rezeki kita akan bertambah kerana kita telah membantu orang yang berada dalam kesusahan. Dalam masa yang sama Allah akan beri kita kesenangan dan permudahkan urusan kita.

Solat Dhuha

Rajin melakukan solat dhuha pada setiap hari InshaAllah Allah akan murahkan rezeki kita. Lakukan mengikut kemampuan kita dalam bilangan 2 hingga 12 rakaat tanpa batas dengan setiap 2 rakaat satu salam.

Membayar Hutang

Jika korang ada berhutang dengan seseorang jangan lupa selesaikan. Jika kita berjanji tetapi tidak melangsaikan hutang tersebut, orang yang kita pinjam duit itu akan teraniaya dan marah serta mendoakan sesuatu yang tidak baik pada kita. Sebab itu kadangkala nasib malang menimpa kita seperti kereta rosak, kemalangan dan kena saman. Oleh itu, bayar hutang korang jika ingin hidup senang dan diberkati.

Kongsi rezeki pada ibu bapa

Jangan pernah berkira kepada ibu bapa yang telah bersusah payah membesarkan kita. Bagi duit belanja pada mereka setiap bulan mengikut kemampuan, pasti mereka akan hargai dan mendoakan kita. Pintu rezeki akan terbuka jika mendapat keberkatan dari orang tua kita.

Beri makanan pada Haiwan

Jika korang ternampak kucing yang sedang lapar, berikannya makanan dan layan dengan baik. InshaAllah rezeki kita akan bertambah kerana haiwan tersebut akan mendoakan kita. Jangan sesekali seksa mereka kerana haiwan juga makhluk Allah dan mempunyai perasan.

OHMEDIA : SEMOGA 5 AMALAN INI DAPAT MEMBANTU KORANG UNTUK MENDAPAT REZEKI DAN KEBERKATAN

+ Baca respon pembaca 5 amalan untuk menambah rezeki di Facebook Oh! Media

Selain menulis, Nizar juga merupakan seorang pelakon & pengacara. Beliau juga sebahagian dari team yang menjalankan media sosial bagi penjenamaan Oh! Media ini.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top