Connect with us

Oh! Media

(Gambar) 10 Bandar Yang Miliki Paling Ramai Gelandangan

Umum

(Gambar) 10 Bandar Yang Miliki Paling Ramai Gelandangan

Gelandangan ataupun rakyat yang tidak mempunyai tempat tinggal tetap. Tidur dan berehat dimana sahaja kaki berhenti melankah maka disitulah rumahnya. Gelandangan juga merupakan golongan yang menjadikan meminta sedekah sebagai sumber pendapatan.

Cuba lihat bandar di negara mana yang paling banyak dihuni oleh golongan gelandangan.

1. Manila, Philippines

Dengan kepadatan penduduk yang sangat pesat, dianggarkan sekitar 70,000 daripadanya adalah golongan gelandangan menetap di kota Manila, Filipina dan ia merupakan jumlah yang paling banyak di dunia.

2. New York, Amerika Syarikat

 
Amerika Syarikat menghadapi krisis yang teruk sehingga 60,000 rakyatnya tidak mempunyai tempat tinggal dan menjadi gelandangan di kota New York.

3. Los Angeles, U.S.A

 

Los Angeles turut menjadi salah satu bandar yang pesat dengan golongan gelandangan sekitar 57,737 orang.

4. Moscow, Russia

Penduduk Rusia merupakan yang paling banyak kehilangan tempat tinggal. Dan sejumlah 10,000  ke 50,000 daripadanya gelandangan yang menetap di Moscow dan jumlah itu semakin meningkat hari demi hari.

5. Bandar Mexico, Mexico

 
Kira-kira 40% penduduk Mexico hidup dalam kemiskinan dan 15,000 ke 30,000 daripada adalah terdiri dari golongan gelandangan yang memilih kota Mexico untuk menetap.


6. Jakarta, Indonesia

Sekitar 28.364 orang kehilangan tempat tinggal di Jakarta, Indonesia. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh bencana alam baru-baru ini seperti banjir dan ribut penduduk kehilangan tempat tinggal telah bertambah dengan ketara.

7. Mumbai, India

Pada tahun 2003, kira-kira 23juta rakyat India kehilangan tempat tinggal dan jumlah itu semakin bertambah. Malah di bandar Mumbai sahaja, hampir 23,000 rakyatnya tidur di kaki lima setiap malam.

8. Beunos Aires, Argentina

Sehingga hari ini, kira-kira 15,000 orang kehilangan tempat tinggal menetap di jalan-jalan yang kotor bandar dan dengan penghuni awam di bandar Beunos Aires.

9. Budapest, Hungary

Di Budapest sahaja, terdapat kira-kira 10,000 orang kehilangan tempat tinggal. Baru-baru ini, kerajaan Hungary meluluskan undang-undang yang satu kesalahan dengan tiada tempat tinggal, memaksa orang-orang yang tidak mahu tinggal di pusat perlindungan yang diberikan kerajaan untuk mempunyai rumah mereka sendiri.

10. Sao Paulo, Brazil 

Berdasarkan kajian yang dijalankan baru-baru ini, kira-kira 10,000 orang kehilangan tempat tinggal di tengah-tengah Sao Paulo Brazil. Kebanyakan tidur di bangunan terbiar lama dan hotel.

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top