Connect with us

Oh! Media

Wanita Ini Tak Setuju Dan Larang Majikan Belanja Pekerja Makan-Makan Kerana Sudah Dibayar Gaji

majikan belanja

Trending

Wanita Ini Tak Setuju Dan Larang Majikan Belanja Pekerja Makan-Makan Kerana Sudah Dibayar Gaji

Sebuah hantaran yang dimuat naik seorang ‘coach’ perniagaan yang dikenali sebagai Puan Ainon menjadi tular gara-gara kenyataannya yang ‘menjentik’ hati pekerja-pekerja makan gaji di luar sana.

ADVERTISEMENT

Kata wanita itu, majikan tidak perlu membelanja para pekerja dengan acara makan-makan setelah mereka melakukan sebarang tugas dengan baik.

Simpan duit belanja staff makan-makan itu. Kita bukannya kedekut. Kita menguruskan duit bisnes dengan cara yang lebih bijak.

Jelasnya, duit ‘makan-makan’ itu patutnya ditukar sebagai duit bonus hujung tahun buat para pekerja.

Kenyataan tersebut sekaligus mengundang perdebatan dalam kalangan netizen di mana rata-rata mereka ada yang bersetuju dan tidka bersetuju dengan kenyataan Puan Ainon tersebut.

Memetik komen netizen, perbuatan belanja staf makan-makan itu sebenarnya dapat mengeratkan silaturrahim antara pekerja dan majikan selain dapat menambah rezeki.

Kita peniaga jangan terlalu fikirkan kebendaan dan keduniaan. Sesekali makan bersama-sama staf akan mengeratkan silaturrahim dan sedekah makanan adalah sebaik-baik sedekah – netizen

Selain itu, ada juga yang bersetuju dengan pendapat ‘coach’ bisnes tersebut dan menganggap staf patut dilayan sebagai pekerja yang dibayar gaji dan bukannya ahli keluarga.

Kredit: Facebook

+ Baca respon pembaca yang di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Trending

30 Hari Paling Trending

Ke Atas