Connect with us

Oh! Media

Ustazah Ini Dikritik Gara-Gara Kaitkan Autisme, Speech Delay Dengan Gangguan Jin

Trending

Ustazah Ini Dikritik Gara-Gara Kaitkan Autisme, Speech Delay Dengan Gangguan Jin

Tindakan seorang ustazah mengaitkan anak-anak autisme dan speech delay dengan gangguan jin telah menimbulkan rasa kurang senang orang ramai.

ADVERTISEMENT

BACA: Jiran ‘Complaint’ Anak Bising, Keluarga Adam Autism Terpaksa Pindah Rumah

Menerusi satu hantaran yang dibuat di Facebook, ustazah ini mendakwa jin mengganggu dan mendatangi anak-anak ini dengan penyakit kerana mereka lemah.

Perkongsian ini difahamkan telah dipadam selepas mendapat kritikan bertubi-tubi daripada netizen. Ramai yang berpendapat ustazah ini memberi pendapat yang melulu.

Memetik laporan mStar, pakar psikiatri Dr Rozanizam Zakaria turut menegur ustazah itu. Katanya apa yang ditulis boleh menimbulkan salah faham dan prejudis terhadap anak-anak yang menghidap autisme.

Malah, Public Health Malaysia turut bersolidariti dengan ibu bapa yang terkesan dengan dakwaan yang dibuat ustazah berkenaan.

Mana tidaknya, sebelum ini sudah banyak tohmahan yang dilemparkan terhadap mereka antaranya tidak pandai menjaga anak, akibat terlalu terdedah kepada gadget dan terbaru gangguan jin.

Meninjau ke Facebook, netizen rata-ratanya mengkritik tindakan ustazah ini mengaitkan perkara yang tidak sepatutnya. Jelas mereka, tidak semua penyakit bersangkut paut dengan jin atau makhluk halus.

Kredit: mStar | Public Health Malaysia | Khairul Abdullah | Cikgu Fadli Salleh

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh!Media.

Lagi dalam kategori Trending

30 Hari Paling Trending

Ke Atas