Connect with us

Oh! Media

Teruk Kita Kena Fitnah! Wakil Indonesia Ke UNESCO Sahkan Malaysia Tak Pernah Claim Reog Ponorogo

reog ponorogo

Trending

Teruk Kita Kena Fitnah! Wakil Indonesia Ke UNESCO Sahkan Malaysia Tak Pernah Claim Reog Ponorogo

Benda tiada isu tapi dijadikan isu. Itulah apa yang sering terjadi antara negara kita Malaysia dengan Indonesia selepas selalu berselisih faham dengan banyak isu. Ini semua bermula dari orang atasan dan media yang terlalu cepat ingin menyampaikan berita tanpa usul periksa.

ADVERTISEMENT

BACA: Aksi Pawang hujan MotoGP Mandalika Jadi Bahan Lawak Dunia, Penduduk Indonesia Pun Rasa Malu Dan Minta Taubat

Korang mesti tahu tentang isu tarian Reog Ponorogo yang trending di Indonesia sekarang. Ini selepas Menteri Penyelaras Bidang Pembangunan Manusia dan Kebudayaan, Muhadjir Effendy telah mendakwa Malaysia mahu menuntut tarian tersebut. Disebabkan itu, ahli seniman Indonesia dan rakyat mereka menjadi marah dan mula mengecam Malaysia.

Muhadjir Effendy

Rakyat Malaysia turut berasa hairan kerana kebanyakan kita tidak pasti apa itu tarian Reog Ponorogo dan merasakan mustahil negara kita mahu menuntut tarian terbabit.

Selepas teruk dikecam, akhirnya Wakil Delegasi Indonesia, Prof Ismunandar telah memperbetulkan salah faham ini apabila menegaskan Malaysia tidak pernah mengemukakan sebarang tuntutan kepada UNESCO untuk menjadikan tarian itu sebagai budaya Malaysia.

Dalam pada itu, Ismunandar turut menjelaskan tarian yang direkodkan di UNESCO tidak bermakna ia adalah paten budaya.

Berikut penjelasan penuh Prof Ismunandar

Harapnya semua ini terjawab dan rasanya wakil dari Malaysia juga boleh tampil menjelaskan perkara sebenar kerana kita tidak mahu negara kita terus difitnah.

Kredit: Metro News

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Trending

30 Hari Paling Trending

Ke Atas