Connect with us

Oh! Media

Syarikat Internet Korea Selatan Saman Netflix Kerana Siri ‘Squid Game’?

Oh! Tech

Syarikat Internet Korea Selatan Saman Netflix Kerana Siri ‘Squid Game’?

Siri Squid Game yang ditayangkan di Netflix masih trending no.1 sebagai siri Korea paling popular pada waktu ini. Siri yang menceritakan tentang permainan klasik kanak-kanak Korea itu berjaya menarik minat penonton. Tapi nampaknya kejayaan ini tidak menggembirakan syarikat internet Korea Selatan.

ADVERTISEMENT

Ini apabila, syarikat internet SK Broadband dari Korea Selatan telah mengenakan saman ke atas Netflix selepas dikatakan menjadi punca peningkatan trafik internet di negara itu. Ini semua gara-gara populariti siri Squid Game sehingga menyebabkan mereka terpaksa mengeluarkan kos yang lebih.

Penyedia kandungan turut digesa oleh pembuat dasar dan mahkamah Korea Selatan untuk membayar segala kos penggunaan rangkaian. Dalam tuntutan saman itu, Netflix diminta untuk membayar kos peningkatan trafik internet dan segala kos penyelenggaraan yang terpaksa dikeluarkan SK Broadband.

Pihak SK Broadband mendakwa trafik mereka sebelum ini hanya 50 Gbps pada tahun 2018 dan menaik kepada 1,200 Gbps sebaik sahaja Squid Game disiarkan pada September 2021.

Netflix bagaimanapun tidak terus mengakui mereka sebagai punca tapi akan menilai dahulu dakwaan SK Broadband.

Untuk pengetahuan, Netflix dan Youtube adalah antara dua jenama besar yang melakukan bayaran untuk mendapatkan perkhidmatan internet di Korea Selatan. Ini kerana dua jenama ini menjadi antara yang paling tinggi dilanggan rakyat Korea Selatan.

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Oh! Tech

Ke Atas