Connect with us

Oh! Media

‘Sultan Melaka’ Noor Jan Tuah Meninggal Dunia

sultan melaka

Trending

‘Sultan Melaka’ Noor Jan Tuah Meninggal Dunia

Noor Jan Tuah yang pernah mendakwa dirinya sebagai ‘Sultan Melaka’ telah meninggal dunia akibat Covid-19 pada usia 64 tahun. Noor Jan dilaporkan menghembuskan nafasnya yang terakhir pada jam 8 pagi tadi di Hospital Selayang.

ADVERTISEMENT

BACA: ‘Sultan Melaka’ Bebas Daripada Pertuduhan di Mahkamah Tinggi Melaka

Berita pemergiannya dilaporkan Abdul Rani Kulup Abdullah di laman Facebook miliknya.

Assalamualaikum. Dukacitanya dimaklumkan bahawa Tuanku Raja Noor Jan Shah telah kembali ke Rahmatullah sebentar tadi di Hospital Selayang. Salam takziah buat mak engku Tuanku Zaidatul Mardiah Yussuf (isteri) serta seluruh ahli keluarga dan kerabat. Semoga roh Almarhum Tuanku dicucuri rahmat. – Tulis Rani Kulup.

sultan melaka

Warganet juga dilihat turut bersedih dengan berita pemergiannya kerana selalu menghiburkan rakyat jelata. Jenazahya dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Raudhatul Sakinah, Taman Batu Muda.

Untuk pengetahuan korang, Noor Jan pernah menuntut hak sebagai pemegang waris kerajaan Melaka dan memberikan darjah kebesaran kepada empat orang lelaki pada 28 Disember 2013. Bagaimanapun, semua usahanya tidak diiktiraf dan dituduh di mahkamah kerana menyamar sebagai Sultan Melaka.

Namun pada tahun 2018, Mahkamah Sesyen Air Keroh membebaskan Noor Jan daripada semua pertuduhan ke atas dirinya. Semoga arwah tenang di sana dan ditempatkan bersama orang-orang beriman. Al-Fatihah.

Kredit: Harian Metro

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Trending

30 Hari Paling Trending

Ke Atas