Connect with us

Oh! Media

Padah Daki Bukit Tak Cukup Dua Dos, 15 Remaja Dikompaun

kompaun

Trending

Padah Daki Bukit Tak Cukup Dua Dos, 15 Remaja Dikompaun

Seperti yang diketahui umum, sebarang aktiviti sosial memerlukan seseorang lengkap dua dos vaksin. Jika tidak, seseorang boleh dikenakan hukuman kompaun jika didapati bersalah.

ADVERTISEMENT

BACA: Individu Cuba Masuk Kelantan Diarah Patah Balik Kerana Tak Lengkap Vaksinasi

Seperti yang terjadi di Tanah Merah, Kelantan ini, seramai 15 remaja berusia antara 14 hingga 18 tahun dikompaun RM2,000 setiap seorang kerana beriadah di Bukit Panau tanpa vaksinasi lengkap.

remaja dikompaun
Foto: Ihsan Polis/Harian Metro

Menurut Ketua Polis Daerah Tanah Merah, Deputi Superintendan Zainuddin Md Yusuf, pihak polis mengeluarkan kompaun tersebut selepas mereka gagal mengemukakan bukti vaksinasi lengkap melalui aplikasi MySejahtera.

Ujarnya lagi, pihak polis membuat pemantauan terhadap pengunjung di kawasan itu seawal jam 7.30 pagi bermula dari kaki bukit sehingga ke puncak. Operasi membabitkan 10 anggota polis, dua kakitangan Pejabat Kesihatan Daerah dan seorang anggota Rela.

Seramai 15 pengunjung lagi diberi amaran kerana leka dan tidak mengamalkan penjarakan fizikal dan jika diulangi, kita akan saman.

Tindakan itu diambil berdasarkan Peraturan 16 Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (PPN) P.U(A) 293/2021.

Jelasnya lagi, operasi sebegini akan dilakukan secara berkala dari semasa ke semasa. Pengunjung dinasihatkan agar terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dan memastikan diri lengkap dua dos vaksin sebelum menjalankan sebarang aktiviti.

Kredit: Harian Metro

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh!Media.

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas