Connect with us

Oh! Media

Lima Negeri Catat Rt Atas 1.00, Hujung Tahun Kes Harian Dijangka 3,000 Ke Bawah?

Noor Hisham

Trending

Lima Negeri Catat Rt Atas 1.00, Hujung Tahun Kes Harian Dijangka 3,000 Ke Bawah?

Setelah hampir sebulan kita semua diberi kelonggaran untuk merentas negeri, lima negeri kini merekodkan kadar kebolehjangkitan (Rt) diatas 1.00 iaitu Selangor, Melaka, Negeri Sembilan, Perlis dan juga Wilayah Persekutuan Putrajaya.

ADVERTISEMENT

BACA : Rentas Negeri Dibenarkan Bermula Esok

Menurut laporan Berita Harian, Putarajaya merupakan negeri yang mencatatkan Rt paking tinggi iaitu sebanyak 1.11 menurut catatan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah di Twitter miliknya.

Nilai Rt bagi Negeri Sembilan pula kini mencatatkan 1.02 dan 4 negeri yang disebutkan tadi masing-masing merekodkan 1.01.

Walaubagaimanapun, Noor Hisham turut mengatakan bahawa bacaan Rt bagi seluruh negara kekal berada di bawah 1.00 iaitu 0.94 sejak September lalu.

Menjelang hujung tahun ini, kes harian di negara kita dijangka turun sehingga bawah 3,000 dengan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) yang kini merekodkan 75.4 peratus populasi 12 tahun ke atas lengkap divaksin.

Apapun, semoga kita semua sentiasa mematuhi SOP yang telah ditetapkan kerajaan agar angka kes jangkitan berjaya diturunkan lagi. 

Kredit: Berita Harian

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas