Connect with us

Dihina ‘Gemuk Macam Bab*, Kemunculan Semula Faizdickie Memeranjatkan Semua!

Oh! +

Dihina ‘Gemuk Macam Bab*, Kemunculan Semula Faizdickie Memeranjatkan Semua!

Comeback is real! Itulah yang kami boleh katakan selepas Instafamous terkenal Malaysia, Faizdickie buat kemunculan kembali yang sebelum ini umumkan untuk berehat dari media sosial. 4 bulan kemudian dia kembali!

I’M BACK! What I’ve lost in KGs

Faizdickie atau nama sebenarnya Nasrul Faiz Abu Azal antara Instafamous yang mempunyai 565.6k pengikut Instagram setakat hari ini. Menariknya dia menggunakan tempoh 4 bulan itu adalah untuk melakukan perubahan terhadap dirinya. Nampaknya Faizdickie tak duduk dia sebenarnya.

Ambil keputusan jauhkan diri daripada masyarakat

View this post on Instagram

Bye . . . . . For the past 7 years, I have been ‘working’ non stop. Orang tengok, kerja abang kat Instagram ni macam senang, best and meriah but they don’t realize how tiring it can be, physically and mentally. Most people, bila dia bosan, tensen dan sebagainya, they will resort to socmed. Kat situ dorang amik time-off. Tapi for me, kat social media lah tempat abang ‘kerja’ dan kat situ jugaklah tempat abang ‘relax’ sehinggakan up to a point, benda ni dah terlalu stagnant and yes, bertoksik. I feel like abang menjadi makin bitter, salty, koyak, terciduk semualah. As much as I try to stay positive, kadang-kadang benda simple yang abang nampak kat IG pun boleh buat abang rengsek. Ini buat abang sedar, it’s not them, it’s me. Abang jadi terlalu toxic. I’ve been thinking about taking my time off social media banyak kali dah but abang tak berani cos it’s my periuk nasi. Walaupun dah tak semeriah dulu, through Instagram ni lah abang sustain life abang. But, this time I need to put my physical and mental health as priority. Therefore, it saddens me to say it but i’ll be taking a detoxifying break from social media for a while. Mungkin this does not concern some of you but to those #villagepeople yang support abang selama ni, thank you and please pray for my well-beings ya? I will not be gone forever. Insyaallah kita jumpa lagi someday. But for now, good bye.

A post shared by Faizdickie (@faizdickievp) on

Faiz menceritakan ia bermula apabila berat badannya telah mencecah 105kg. Tetapi waktu itu dia tidak rasa ingin kurus, sampai satu masa tekanan demi tekanan diterimanya. Sampaikan ada netizen yang memberikan dm secara personal dengan ayat ” Gemuk macam babi. Taknak diet ke wei?”.

Mungkin ada yang nampak ayat ni biasa, tapi ada mereka yang akan rasa tertekan dan ia membahayakan kesihatan mental.

Kutukan dan hinaan dari ntah sapa-sapa pasal saiz badan and fizikal abang. Trust me walaupun ada 10,000 komen yang murni, kau terbaca 1 komen kejam ‘GEMUK MACAM BABI’ – sentap weiii! It affected me so much. In the end, these internal and external factors ni membuatkan abang stress and very-very unhappy. – Katanya.

View this post on Instagram

It was never my absolute intention untuk KURUS, tetapi, I did all these for my mental health. Bila sebut pasal mental health, kau akan pikir yang teruk-teruk je macam gila lah, nak bunuh diri lah, depression lah – most of us akan terusss ke sini but for me, mental health jugak termasuk benda-benda subtle yang kau tak nampak sangat. Macam kes abang, Alhamdulillah bukanlah ke tahap depressed (depression is a very heavy word, I don’t want to use it lightly) but memang at one point abang tertekan, menjauhkan diri dari society, rase insecure and hilang keyakinan diri. All these I believe adalah indication bahawa mental health abang is messed up. I needed to be happy again. Lepas abang pikir, PERSONALLY, benda ni jadi sebab my physical. Abang tak jaga kesihatan, tak bersenam, makan over the limit and natijahnya, I gained weight. I was 105KG and it was my heaviest ever. Masa ni abang makin jadi tak happy, bila tak happy abang stress, bila stress abang makan. The cycle continues. THEN, muncul plak external factors macam permulaan video. Kutukan dan hinaan dari ntah sapa-sapa pasal saiz badan and fizikal abang. Trust me walaupun ada 10,000 komen yang murni, kau terbaca 1 komen kejam ‘GEMUK MACAM BABI’ – sentap weiii! It affected me so much. In the end, these internal and external factors ni membuatkan abang stress and very-very unhappy. TAPI, instead of berterusan gini, I decided to do something about it. Family and close friends pulak tak henti-henti bagi sokongan and in 4 months, ALHAMDULILLAH berat abang now 79KG. I’ve lost almost 25KG. Yeayy And lucky for me, bila berat abang makin turun, saiz badan makin kecik, what increases is my level of confidence and happiness! This I believe is an indication that my mental health is GETTING BETTER! Yeayyy Lastly, I just wanna dedicate this video to all of you, especially my family, bitabiti, my bffs, my Personal Trainer @boxtofit, my team at @hts.hairtransplantsolutions especially @dralynah and @fayruz_anisa and semua #villagepeople! Thank you for letting me be happy again ☺️

A post shared by Faizdickie (@faizdickievp) on

Sebenarnya walau tertekan macam manapun sesuatu keadaan tu, kita hanya perlu bersabar dan ambil masa untuk cari jalan keluar.

Seperti Faiz, sekarang dah lebih berkenyakinan dan apa paling penting Faiz berasa gembira dengan apa yang berjaya dia capai.

Korang macam mana pula? Sayang sangat ke dengan aset perut yang bulat tu? Lakukanlah perubahan dari sekarang sebab ia bukan untuk siapa-siapa. Ia untuk kesihatan tubuh badan kita juga. Baru senang nak beribadah. Goodluck!

Kredit: Faizdickievp

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! +

To Top