Connect with us

Oh! Media

“Haiwan Pun Terjejas” – Tular Video Tapir Hilang Arah Tuju, Netizen Luah Rasa Sedih

Trending

“Haiwan Pun Terjejas” – Tular Video Tapir Hilang Arah Tuju, Netizen Luah Rasa Sedih

Sejak bencana banjir berlaku di beberapa buah negeri, masyarakat yang terjejas akibat banjir tersebut terpaksa menempuh pelbagai cabaran selain turut kehilangan beberapa barang berharga.

ADVERTISEMENT

BACA: “Maafkan Ummi Sayang” – Wanita Sebak Terpaksa Tinggalkan Kucing, Netizen Luah Rasa Sedih

Bukan masyarakat sahaja, haiwan juga turut terjejas apabila kawasan habitat tersebut telah rosak dan cuba mencari tempat perlindungan baharu. Lebih menyedihkan, ada yang mati akibat lemas dan kelaparan.

Sebelum ini, tular beberapa video memaparkan ‘tetamu tidak diundang’ berada di kawasan tidak sepatutnya selain mampu membahayakan keselamatan orang ramai.

Bagaimana, tidak dapat dipastikan lokasi sebenar video yang ditularkan itu dan orang ramai dinasihati supaya berhati-hati apabila berhadapan dengan haiwan tersebut.

Tular video tapir terjejas banjir, hilang arah tuju

Selepas beberapa haiwan yang muncul disebalik banjir, terbaharu, tular pula kelibat dua ekor tapir yang dipercayai turut menjadi mangsa terhadap bencana tersebut di kesan di sebuah taman perumahan.

Menerusi perkongsian di laman Facebook, dua ekor haiwan itu dilihat berjalan meredah banjir sebelum dirakam oleh masyarakat setempat.

Alaaa kesiannya. Mungkin tapir ni pun terkejut dengan keadaan banjir sampai keluar dari habitat sendiri.

Berdasarkan video tersebut, spesis tapir berkenaan mungkin cuba untuk mencari kawasan selamat dan makanan oleh kerana habitat asal haiwan tersebut telah ‘musnah’ akibat banjir.

Lebih menyedihkan, kedua-dua haiwan itu dilihat hilang arah tuju apabila melihat keadaan kawasan terbabit yang penuh dengan air dan dipercayai terpisah dengan spesis yang lain.

Difahamkan, lokasi kejadian berlaku di sebuah taman perumahan di Kuantan, Pahang, namun tarikh pula tidak dapat dipastikan kebenarannya.

Netizen luah rasa sedih, gesa pihak berkaitan selamatkan haiwan tersebut

Dalam pada itu, netizen pada ruangan komen pula turut menzahirkan rasa sedih akan nasib yang menimpa haiwan tersebut selain berharap agar pihak berkaitan mampu menyelamatkannya.

Lebih merisaukan, tapir juga merupakan salah satu haiwan yang terancam kepupusan di Malaysia dan menurut Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan), populasi tapir adalah di antara 1,100 hingga 1,500 sahaja.

Setakat ini, tiada perkembangan terkini membabitkan haiwan tersebut dan berharap, pihak yang bertanggungjawab mampu menyelamatkan spesis berkenaan yang kian diancam kepupusan.

Kredit: Facebook Sinar

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Comments

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas