Connect with us

Oh! Media

Fedtri Yahya Dedahkan Isu Anak Yatim Memang Sensitif Di Palestin

Oh! Tidak

Fedtri Yahya Dedahkan Isu Anak Yatim Memang Sensitif Di Palestin

Beberapa minggu ini, terlalu banyak pendedahan yang dikongsikan kepada semua rakyat Malaysia tentang apa yang berlaku di Palestin dan ia bermula apabila Caprice menyatakan orang Arab terutamanya rakyat Palestin tidak berpuas hati apabila rakaman anak yatim di sana dikongsikan pada media.

ADVERTISEMENT

Terkini, Fedtri Yahya turut berkongsi pengalamanya sewaktu ke Palestin buat kali pertama dan kumpulannya turut beria-ia merancang untuk mendirikan sebuah kompleks anak yatim di sana.

Tapi itu semua tidak berlaku sebaik sahaja mengetahui isu anak yatim amat sensitif apabila persaudaraan antara mereka sangat kuat seperti adik-beradik dan jika ada anak yatim, saudara anak tersebut pasti akan menjaga mereka.

Orang Palestin juga merasakan seperti satu keaiban buat mereka sekiranya rumah anak yatim semakin banyak kerana ini seperti menunjukkan mereka tidak ambil peduli tentang nasib anak-anak yatim.

Lain tempat lain situasi, adat, budaya dan sensitiviti

Pengalaman yang sama turut dialami krew Jejak Rasul sewaktu melakukan rakaman di sana apabila visual yang cantik terpaksa dipadam atas alasan mengaibkan mereka.

Tidak cukup dengan itu, Fedtri juga mendedahkan yang kejadian kamera dirampas menjadi perkara biasa dan masalah ini semakin parah apabila mereka sukar untuk berkomunikasi dengan baik.

Semoga dengan perkongsian Fedtri Yahya ini sedikit sebanyak dapat membuka mata kita supaya lebih memahami situasi di sana. Kita tidak boleh samakan apa yang menjadi kebiasaan di negara kita bila berada di tempat orang. Bagaimanapun, apa yang berlaku bukanlah penghalang untuk kita berhenti melakukan kebaikan.

Kredit: Twitter Fidtri Yahya

+ Baca respon pembaca yang di Facebook Oh! Media.

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

ohmedia telegram group
Ke Atas