Connect with us

Oh! Media

Boleh Rentas Negeri, Tapi Aktiviti Berkumpulan Perlu Dielak?

Rentas negeri

Trending

Boleh Rentas Negeri, Tapi Aktiviti Berkumpulan Perlu Dielak?

Sebelum ini, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin mengumumkan yang kerajaan mungkin memberi kelonggaran kepada individu yang dah lengkap dua dos vaksinasi untuk merentas negeri.

ADVERTISEMENT

BACA : “Kelonggaran Rentas Negeri Dalam Tempoh Terdekat” – KJ

Memandangkan liputan imunisasi di negara kita mencecah 60 peratus populasi dewasa, kelonggaran pergerakan patut diberikan dan perkara ini dikatakan sendiri oleh Presiden Persatuan Pakar Perubatan Kesihatan Awam Malaysia, Datuk Dr Zainal Ariffin Omar.

Menurut laporan Harian Metro, Zainal juga beranggapan yang kerajaan juga patut mempertimbangkan kelonggaran aktiviti pelancongan buat individu yang lengkap vaksinasi dengan SOP yang telah ditetapkan.

Kalau nak rentas negeri kerana mahu pulang ke kampung untuk menziarahi orang tua bolehlah, tapi pastikan orang tua kita juga sudah divaksinasi.

Ini kerana risiko untuk dia menjangkiti ahli keluarga yang belum divaksin itu masih ada. Sekarang ini liputan imunisasi sudah tinggi jadi tiada sebab lagi untuk seseorang itu tidak mendapat vaksin. Aktiviti yang melibatkan orang ramai berkumpul perlu dielakkan

Walaubagaimanapun, kita tunggu sehingga ianya diumumkan sendiri oleh kerajaan. Semoga kita semua dijauhkan dari wabak ini.

Kredit: Harian Metro

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas