Connect with us

Oh! Media

Berang Sistem Tidak Berfungsi, Netizen Puji Tindakan ‘King’ Myvi Rempuh Palang Tol RFID

Trending

Berang Sistem Tidak Berfungsi, Netizen Puji Tindakan ‘King’ Myvi Rempuh Palang Tol RFID

Korang mesti pernah mengalami situasi terperangkap di lorong tol bukan? Sudah pasti ia merupakan satu pengalaman yang memalukan lagi-lagi bila ia berlaku dalam keadaaan banyak kenderaan berada di belakang.

ADVERTISEMENT

BACA: Bazar Raya Sendu Tak Ada Orang, Vendor Mengamuk Dakwa Penganjur Tak Buat Kerja?

Palang tol RFID tidak berfungsi

Semalam tular satu rakaman dashcam yang menunjukkan tindakan seorang pemandu kereta Perodua Myvi merempuh palang tol di laluan Radio frequency Identification (RFID) di sebuah lebuh raya.

https://twitter.com/ohtweet/status/1520287970313445378?s=20&t=aCl-13HDV__XmTyAEg2ggg

Video yang dimuat naik pengguna Adrian Tan di Facebook itu menunjukkan pemandu berkenaan berulang kali menggerakkan keretanya ke depan dan ke belakang supaya sistem tol tersebut dapat mengesan pelekat RFID miliknya.

Pemandu tersebut kemudiannya bertindak untuk merempuh palang tol sistem RFID berkenaan selepas sistem tersebut dipercayai gagal berfungsi.

Netizen tak marah, tapi sokong

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen dilihat berpuas hati dengan tindakan pemandu terbabit kerana ia seolah-olah mewakili perasaan mereka yang turut tidak berpuasa hati dengan sistem berkenaan.

Diharapkan isu berkaitan kegagalan sistem RFID yang sering menjadi bualan warganet ini segera diselesaikan. Nak-nak pula kenderaan sudah mula memasuki lebuhraya untuk pulang ke kampung ketika ini.

Kredit: Facebook Adrian Tan

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Trending

30 Hari Paling Trending

Ke Atas