Connect with us

Oh! Media

Banyak Modal Sudah Dikeluarkan, Peniaga Kecewa Bazar Ramadan Dibatalkan

Trending

Banyak Modal Sudah Dikeluarkan, Peniaga Kecewa Bazar Ramadan Dibatalkan

Dua hari sebelum menjelang bulan Ramadan, kerajaan negeri Kelantan mengumumkan aktiviti bazar Ramadan dan bazar Aidilfitri dibatalkan. Hal ini menimbulkan kekecewaan kepada para peniaga di negeri itu kerana kebanyakan daripada mereka sudah membuat persiapan untuk berniaga di bazar Ramadan.

ADVERTISEMENT

Hal itu menyebabkan, peniaga-peniaga kecil di bazar Ramadan terpaksa menanggung kerugian sekaligus kehilangan sumber pendapatan mereka ketika bulan Ramadan.

Memetik laporan Kosmo, ada diantara peniaga kecil terpaksa menggadai barang kemas bahkan ada juga yang sampai menjual kereta milik sendiri untuk mendapatkan modal berniaga. Rata-rata para peniaga di bazar Ramadan kecewa dan merayu agar kerajaan negeri mempertimbangkan semula pembatalan tersebut.

Beberapa peniaga yang ditemui mendakwa mengalami kerugian apabila sudah berbelanja besar beli barangan mentah untuk persiapan pembukaan bazar Ramadan selain sudah membayar sewa tapak. Salah satu daripadanya terpaksa menggadai barang kemas beberapa ahli keluarganya dengan jumlah RM 5,000 semata-mata untuk modal berniaga.

Keputusan pembatalan bazar Ramadan itu membuatkan mereka tak dapat untuk memikirkan alternatif lain untuk mengatasinya.

Bukan itu sahaja, peniaga lain juga turut mendedahkan dia menjual kereta Perodua Myvi terpakai miliknya yang berjumlah RM 5,000 dan wang hasil jualan kereta itu digunakan untuk modal berniaga.

Para peniaga berharap kerajaan negeri tersebut dapat membantu peniaga kecil seperti membenarkan operasi bazar Ramadan dengan pelaksanaan Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ketat.

Kredit : Kosmo Online

+Baca respon pembaca di Facebook Oh!Media

Comments

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas