Connect with us

Oh! Media

Bangga Masuk Kedai Siap ‘Dine In’ Walau Tak Suntik, Individu Ini Undang Kecaman

Trending

Bangga Masuk Kedai Siap ‘Dine In’ Walau Tak Suntik, Individu Ini Undang Kecaman

Baru-baru ini, kerajaan telah memberi kemudahan tambahan sektor ekonomi dan sosial bagi individu lengkap menerima dua dos suntikan vaksin. Antara kemudahan tersebut adalah aktiviti ‘dine in’ di negeri Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN) dan seterusnya.

ADVERTISEMENT

BACA: Perikatan Nasional Sokong Ismail Sabri PM Ke-9 Dengan Syarat

Individu hanya diiktiraf sebagai penerima lengkap vaksinasi apabila telah melepasi hari ke-14 dari tarikh suntikan dos kedua. Bagi jenis vaksin yang hanya memerlukan satu suntikan sahaja, individu berkenaan mestilah melepasi hari ke-28 dari tarikh suntikan.

Walau bagaimanapun, arahan ini nampaknya dipandang ringan oleh sesetengah pihak. Malah, ada yang mengambil kesempatan masuk ke premis perniagaan tanpa menunjukkan sijil vaksinasi yang sah.

Di media sosial, viral perkongsian seorang wanita mengaku membuat ‘social experiment’ selepas kerajaan memberi kemudahan tambahan kepada penerima vaksin lengkap. Dia mendakwa berjaya masuk ke beberapa buah kedai kerana tiada sebarang pemeriksaan dilakukan.

Suaminya dipercayai turut membuat ‘experiment’ yang sama namun dihalau keluar kedai selepas mendapati tidak mematuhi syarat dua dos tersebut.

Dia dan kelurga seterusnya membuat ‘experiment’ ke sebuah kedai makan dan mendakwa berjaya ‘dine in’.

Perkongsian itu ternyata telah mengundang rasa marah orang ramai. Mereka menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan tegas kepada individu yang sewenangnya melanggar peraturan.

Kredit: Twitter dearsln

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh!Media.

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas