Connect with us

Oh! Media

7-eleven thailand

Oh! Travel

Makanan Viral & Murah Patut Cuba Bila Dah Sampai 7-Eleven Thailand, Jom Healing!

Sebut je Thailand, mesti pencinta makanan akan teringat pelbagai menu lazat di sana. Antara makanan popular adalah tom yum goong, pad thai, somtam, green curry dan pulut mangga.

Sampai ada yang sanggup melancong dua tiga hari je semata-mata nak lepaskan gian makan puas-puas di negara gajah putih itu tau.

IKLAN

BACA: Kalah Puteri Siam, Ini Tips Sewa Baju Tradisional Murah Kalau Ke Wat Arun, Bangkok

Selain makanan street food, kedai serbaneka 7-Eleven pun antara lokasi ‘wajib’ singgah kaki travel apabila sampai ke Thailand.

Mana tidaknya, 7-Eleven menyediakan pelbagai pilihan makanan ready to eat yang sedap! Jom check it out!

1. Minuman Arabus

Kredit foto: wanderlustdj

Bila dah sampai ke 7-Eleven, korang dicadangkan untuk segera ke bahagian minuman dan cari air jenama ini. Ianya datang dengan empat perisa iaitu mocha, latte, espresso dan caramel. Memang recommended!

2. Susu Meiji

Kredit foto: wanderlustdj

Memang tak sah ke Thailand jika tak menikmati minuman bersusu daripada Meiji. Ini bukan setakat budak-budak je suka, orang tua pun boleh teringat-ingat. Antara perisa yang menjadi pilihan ramai adalah pisang, strawberi dan coklat.

3. CP Burger

cp burger
makanan thailand
Kredit foto: TikTok @aqishhhhhh__

Sesiapa yang pernah makan burger segera ini mesti automatik teringat kesedapannya, kan? Burger jenama ini memang paling popular di 7-Eleven, sampai ada yang borong bawa balik rumah.

Burger yang paling laku keras adalah Double Chicken & Cheese, Spicy Chicken dan Blackpepper. Apa yang penting, pastikan pilihan burger korang ada tanda halal tau!

4. Kudap-kudapan

7-eleven

Lagi satu, ramai juga dalam kalangan kaki travel yang memuji kopi mesin di 7-Eleven. Katanya memang lain daripada yang lain dan tak ada di Malaysia.

Korang juga boleh cuba jajan jenama Lays dan jeruk buah mempelam yang digilai ramai.

6. Pelbagai pilihan sosej

thailand
Kredit foto: gothai.my

Sosej pun sedap di Thailand ni tau, memang tak rugi cuba makanan-makanan popular di kedai serbaneka ni. Pendek kata memang tak sempat lapar. Jom healing!

Kredit: TikTok | Go Thai

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Penulis sepenuh masa di Oh! Media berkaitan isu viral dan trending di media sosial.

Lagi dalam kategori Oh! Travel

Ke Atas