Connect with us

Oh! Media

Perlu Cipta Vaksin Lain, Dos Penggalak Tak Mampu Lawan Omicron?

dos penggalak

COVID-19

Perlu Cipta Vaksin Lain, Dos Penggalak Tak Mampu Lawan Omicron?

Amaran telah dikeluarkan oleh Sekumpulan Pakar Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), iaitu pengulangan dos penggalak vaksin Covid-19 bukanlah satu strategi yang mampu untuk mencegah varian baru.

ADVERTISEMENT

BACA: Omicron Bakal Menjangkiti Semua Orang Pada Akhirnya, Vaksin Khas Bakal Muncul Mac Ini?

Menurut laporan Utusan, WHO menjelaskan, pemberian suntikan baru vaksin Covid-19 yang sedia ada ini bukanlah satu langkah terbaik untuk melawan virus yang baru muncul.

Pemberian dos penggalak berulang kali tak sesuai dan tak berhasil

dos penggalak

Menurut Kumpulan Penasihat Teknikal WHO mengenai Komposisi Vaksin Covid-19 (TAG-Co-VAC), strategi memberikan dos penggalak berulang kali untuk komposisi vaksin asal adalah tidak sesuai dan tak berhasil.

Vaksin yang ada ini perlu dikemaskini untuk melawan varian baru, seperti Omicron yang merebak pantas di seluruh negara.

Pengeluar vaksin perlu berusaha mencipta suntikan yang menimbulkan tindak balas imun yang kuat dan tahan lama bagi mengurangkan keperluan untuk dos penggalak berturut-turut.

Lapan versi vaksin telah mendapat kelulusan WHO dan setakat ini, 331 calon vaksin sedang dibangunkan di seluruh dunia. Sementara vaksin baru belum ada, komposisi vaksin Covid-19 semasa perlu dikemas kini, menurut WHO.

Semoga ujian wabak ini akan cepat berakhir dan kita semua dapat hidup seperti biasa. Bila makin lama, makin banyak vaksin nak kena ambil, penat juga kan? Haha kita tengok jela apa rancangan dan solusi yang kerajaan ada untuk rakyat Malaysia.

Kredit: Utusan

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori COVID-19

30 Hari Paling Trending

Ke Atas