Connect with us

Oh! Media

Perlekeh Proklamasi Darurat, PDRM Siasat Azwan Ali

Oh! Tidak

Perlekeh Proklamasi Darurat, PDRM Siasat Azwan Ali

Viral di media sosial video berdurasi 41 saat memaparkan pengacara sensasi, Azwan Ali dipercayai memperlekeh proklamasi darurat yang diisytiharkan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Berikutan itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan pihaknya kini sedang menjalankan siasatan lanjut selepas menerima laporan mengenai klip video tersebut. Klip video tersebut dipercayai ditularkan pemilik akaun Facebook Zai Mikail pada 12 Januari lalu.

Memetik laporan Harian Metro, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata, pengacara tersebut akan dipanggil ke Pejabat USJT Bukit Aman bagi membantu siasatan.

Siasatan dijalankan Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Bahagian D5 JSJ Bukit Aman mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Tambahnya lagi, pihaknya juga akan melakukan siasatan untuk mengenal pasti pemilik akaun Facebook yang menularkan klip tersebut.

Tindakan tegas tanpa kompromi akan diambil terhadap individu yang sengaja mengancam keselamatan dan ketenteraman awam.

Beliau menyeru orang ramai supaya menjadi pengguna media sosial yang bijak serta tidak menggunakan platform tersebut sewenangnya sehingga boleh mendatangkan kegentaran awam dan mengganggu keharmonian negara.

Kredit: Harian Metro

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Penulis sepenuh masa di Oh! Media berkaitan isu viral dan trending di media sosial.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

To Top