Connect with us

Oh! Media

“Pemimpin Adil Dan Beradab..” – Netizen Puji Sikap Rombongan Jokowi Beri Laluan Pada Ambulans

laluan

Oh! Tidak

“Pemimpin Adil Dan Beradab..” – Netizen Puji Sikap Rombongan Jokowi Beri Laluan Pada Ambulans

Tular di media sosial, video rombongan Presiden Joko Widodo (Jokowi) memberikan laluan kepada ambulans membuatkan netizen bangga dan memuji sikapnya yang prihatin dan beradab.

ADVERTISEMENT

BACA: Ini Jawapan Mengapa Polis Trafik Utamakan Konvoi PM Berbanding Ambulans

Video yang tular sebelum ini di Malaysia dimana Persatuan Bulan Sabit Merah dan ambulans perlu berhenti bagi memberi laluan kepada konvoi VIP telah mencetuskan rasa marah kepada netizen, seolah-olah golongan VIP lagi penting daripada ambulans.

Pengawal Presiden mengarahkan ambulans untuk terus jalan

Dalam video tersebut, kelihatan kenderaan keselamatan berada di depan rombongan untuk menyambut kehadiran Jokowi di pinggir jalan, di Tawangharjo Grobogan.

Ambulans yang melalui kawasan tersebut sempat perlahankan kenderaan untuk memberi laluan kepada rombongan Jokowi. Namun, pengawal Presiden Jokowi meminta ambulans tersebut untuk meneruskan perjalanan.

Rata-rata netizen di sosial media memuji rombongan Jokowi kerana memberi laluan kepada kenderaan kecemasan.

laluan

Ada juga yang mengatakan sikap jokowi ini bukan biasa-biasa dan mengaitkan situasi ambulans di Malaysia yang baru-baru ini perlu berhenti beri laluan kepada rombongan VIP.

Macam-macam komen yang dilontarkan oleh netizen yang menonton video tersebut. Sesungguhnya, sikap Presiden Jokowi yang beradab dan bertimbang rasa ini memang harus dicontohi oleh semua orang.

Kredit: Facebook

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

ohmedia telegram group
Ke Atas