Connect with us

Oh! Media

Lelaki Ini Jelaskan Kenapa Budak Hilang Ini Ditemui Ketawa Riang Ketika Ditemui

budak hilang

Oh! Tidak

Lelaki Ini Jelaskan Kenapa Budak Hilang Ini Ditemui Ketawa Riang Ketika Ditemui

Sebelum ini viral di media sosial TikTok, satu hantaran video oleh seorang pengguna dikenali sebagai Asrul memaparkan seorang kanak-kanak yang ditemui di dalam semak selepas hilang di kawasan Perumahan D’Sri Gayang, Tuaran, Sabah.

ADVERTISEMENT

Difahamkan, kanak-kanak bernama Saiful Ihsan Zahari itu tiba-tiba hilang tanpa disedari oleh ahli keluarganya yang terus menghubungi pihak bomba untuk mendapatkan bantuan.

Selepas hampir 4 jam operasi dijalankan, akhirnya kanak-kanak berusia 7 tahun itu berjaya ditemukan dalam keadaan ketawa riang.

Susulan video itu tular, rata-rata netizen telah mendakwa bahawa kanak-kanak itu telah terkena gangguan bunian.

Mungkin dia hilang tu ada yang menjaga dia lepastu ceriakan dia – netizen.

Dia tengah seronok bermain dengan kawan-kawan dekat alam sana tu kena bawak dia berubat sebab jasad dah jumpa tapi roh masih dekat sana.- Tulis seorang pengguna TikTok.

Dalam pada itu, seorang pengguna Facebook dikenali sebagai Amir Nazrin tampil menjelaskan situasi sebenar dan menerangkan bahawa reaksi ketawa yang diberikan itu adalah normal bagi kanak-kanak autism.

Jelasnya, kanak-kanak autism sering menunjukkan reaksi yang tidak sepadan dengan situasi kerana mereka tidak memahami apa sebenarnya yang berlaku kepada diri mereka.

Dan sangat-sangat common juga mereka tak faham konsep bahaya. Tak tahu takut.

Kredit: TikTok

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh!Media.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

Ke Atas