Connect with us

Oh! Media

Kerajaan Setuju Beri Dos Ketiga Vaksin

Oh! Tidak

Kerajaan Setuju Beri Dos Ketiga Vaksin

Sebelum ini, ada ura-ura mengatakan bahawa kita semua perlu mengambil dos ketiga vaksin kan? Untuk makluman, kerajaan telah bersetuju melaksanakan pemberian dos ketiga vaksin selepas liputan imunisasi populasi dewasa di seluruh negara melebihi 80 peratus.

ADVERTISEMENT

BACA : Boleh Rentas Negeri, Tapi Aktiviti Berkumpulan Perlu Dielak?

Menurut laporan Berita Harian, keutamaan akan diberikan terlebih dahulu kepada kumpulan yang berisiko tinggi sebelum diperluaskan dan perkara ini dikatakan sendiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Kumpulan yang berisiko tinggi untuk mendapatkan suntikan ‘booster’ itu meliputi anggota barisan hadapan kesihatan, pesakit kurang daya tahan imun, warga emas dengan komorbiditi, serta individu yang tinggal atau bekerja di pusat jagaan jangka panjang.

Suntikan dos ketiga ini dapat meningkatkan tahap imuniti dalam kalangan individu berisiko tinggi terhadap jangkitan, yang mungkin menurun dalam tempoh tertentu selepas dos kedua.

Apa pandangan korang? Semoga usaha ini dapat mengurangkan risiko semua orang daripada dijangkiti wabak dan menjadikan kehidupan kita macam sebelum-sebelum ini.

Kredit: Berita Harian

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

Ke Atas