Connect with us

Oh! Media

“Jenazah Suspek Tidak Dibenarkan Masuk Masjid, Surau” – Jawatankuasa Fatwa Johor

jenazah

Oh! Tidak

“Jenazah Suspek Tidak Dibenarkan Masuk Masjid, Surau” – Jawatankuasa Fatwa Johor

Sebelum ini berita melaporkan jenazah suspek kes tembakan balai polis masih belum dituntut. Terkini, Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor memutuskan untuk menjauhkan kubur suspek dari liang lahad penghuni kubur lain.

ADVERTISEMENT

Perkara itu dimaklumkan Mufti Johor, Datuk Yahya Ahmad selepas mengadakan Mesyuarat Khas Jawatankuasa Fatwa pada hari Jumaat lalu.

Sebagai tanda menzahirkan kebencian terhadap apa yang dilakukan suspek…

Jenazah suspek juga tidak dibenarkan untuk di bawa masuk ke mana-mana masjid mahupun surau bagi pengurusan jenazah. Disebabkan itu, proses memandikan, dikafankan dan solat jenazah hanya kan dilakukan di hospital atau rumah keluarga.

Fatwa ke atas jenazah suspek ini sebagai tanda menzahirkan kebencian terhadap apa yang telah dilakukan suspek apatah lagi membunuh anggota yang menjaga keselamatan negara yang tidak melakukan salah dan silap terhadap suspek.

Jawatankuasa Fatwa mengingatkan orang ramai supaya tidak terbabit dan simpati ke atas suspek di atas apa yang telah dilakukannya.

Semua keputusan ini dilakukan bagi memberi peringatan kepada masyarakat supaya tidak terbabit atau melakukan perkara yang dilakukan suspek.

Kredit: Harian Metro

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

Ke Atas