Connect with us

Oh! Media

Guna Titisan Darah Manusia Hasilkan Kasut ‘Satan Shoes’, Nike Saman MSCHF

Oh! Tidak

Guna Titisan Darah Manusia Hasilkan Kasut ‘Satan Shoes’, Nike Saman MSCHF

Minggu lalu, kecoh di media sosial apabila kasut custom made yang dihasilkan oleh MSCHF jenama dari Brooklyn di mana ia telah menarik perhatian mata-mata dunia dengan melancarkan kasut dengan tema syaitan ‘Satan Shoes’.

ADVERTISEMENT

Kasut berkenaan dihasilkan khas bersempena pelancaran video muzik Montero yang merupakan kerjasama dengan penyanyi Lil Nas X.

Lebih mengerikan, MSCHF mendakwa bahagian bawah kasut berkenaan turut mengandungi titisan darah sebenar manusia dan dicampur dengan sedikit cat berwarna merah.

Ia turut dihasilkan dengan jumlah 666 dan dihiasi dengan lukisan grafik yang seram pada kotak kasut serta logo pentagram pada kasut.

Ternyata gimik atau rekaan yang dibuat tidak disukai oleh Nike kerana menurut wakil, Nike tidak pernah mengeluarkan sebarang kebenaran untuk MSCHF ‘membuat’ kasut yang bertemakan syaitan.

Dalam masa yang sama, Nike turut dikecam kerana didakwa terlibat dengan mengizinkan MSCHF untuk menghasilkan kasut syaitan tersebut. Nike telah mengeluarkan saman kepada MSCHF kerana mengeluarkan item yang mengelirukan pengguna dan ini bukan kali pertama MSCHF berdepan dengan kontroversi sebegini.

Tahun 2019 yang lalu, MSCHF telah menghasilkan sebuah model ‘Holy’ yang bertemakan ketuhanan, lengkap dengan tanda salib dan holy water yang terdapat di bawah tapak kasut. Walau bagaimanapun, model tersebut tidak dilarang dijual di pasaran dunia.

Kredit: The Vocket

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

ohmedia telegram group
Ke Atas