Connect with us

Oh! Media

Dos Penggalak Bakal Jadi Syarat Lengkap Vaksinasi?

dos penggalak

COVID-19

Dos Penggalak Bakal Jadi Syarat Lengkap Vaksinasi?

Dos penggalak kini sudah mula diberikan kepada individu yang layak mendapatnya, terutama kepada penerima vaksin Sinovac yang sudah lepas tiga bulan penerimaan dos kedua dan penerima vaksin Pfizer selepas enam bulan.

ADVERTISEMENT

BACA: Ramai Pesakit Kategori 4 Dan 5 Merupakan Penerima Sinovac, KJ Seru Ambil Dos Penggalak

Menerusi laporan Sinar Harian, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kini sedang mengkaji untuk menjadikan booster shot sebagai syarat untuk status seseorang itu bertukar kepada lengkap vaksinasi.

Kaji pengalaman di negara luar

dos penggalak

Menurut Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, beberapa negara luar telah menjadikan booster shot sebagai syarat untuk seseorang itu mendapatkan status lengkap vaksinasi. Hal ini kerana, jumlah kes, kematian dan kadar kemasukan ke hospital sudah semakin meningkat.

Buat masa ini, kerajaan masih lagi iktiraf penerimaan dua dos bagi AstraZeneca, Pfizer dan Sinovac sebagai vaksinasi lengkap.

Kita sedang kaji pengalaman di negara-negara lain.

Kita masih lagi belum buat ketetapan dasar, tetapi berdasarkan perkembangan di negara lain, mungkin ke arah itu. Maksudnya takrifan vaksin lengkap mesti dengan dos penggalak.


Menurut Khairy Jamaluddin, ramai golongan warga emas tidak mahu mengambil dos penggalak atas sebab maklumat palsu yang disebarkan ke dalam group WhatsApp dan menggagalkan proses pengagihan booster shot ini.

Semoga rakyat Malaysia akur dengan tindakan kerajaan untuk memberikan dos penggalak kepada yang sudah layak menerimanya dan mengambil booster shot ini demi kesejahteraan bersama. Janganlah sebarkan maklumat-maklumat palsu yang mampu memanipulasi fakta sebenar.

Kredit: Sinar Harian

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Penulis di Oh! Media berkaitan isu-isu terkini dan hiburan di media sosial yang mampu memberikan manfaat serta membuka peluang kepada rakyat Malaysia agar sentiasa mengetahui isu semasa dengan lebih pantas.

Comments

Lagi dalam kategori COVID-19

30 Hari Paling Trending

Ke Atas