Connect with us

Oh! Media

Komponen BN Sahkan Sendiri Surat Usul Tak Percaya Pada Zahid Hamidi, Minta Letak Jawatan

Oh! Politik

Komponen BN Sahkan Sendiri Surat Usul Tak Percaya Pada Zahid Hamidi, Minta Letak Jawatan

Surat usul tidak percaya terhadap Pengerusi BN Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk meletakkan jawatannya telahpun disahkan sendiri Timbalan Presiden MIC, Datuk Seri M Saravanan dan Setiausaha Agung MCA, Datuk Chong Sin Woon.

ADVERTISEMENT

Menerusi laporan Astro Awani, surat itu ditandatangani Presiden MCA, Datuk Seri Wee Ka Siong; Presiden MIC, Tan Sri SA Vigneswaran dan Timbalan Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah, Datuk Arthur Joseph Kurup itu dihantar kepada Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir.

Isi surat berkenaan adalah untuk meminta Ahmad Zahid berundur secara terhormat dengan serta-merta dan digantikan dengan Timbalan Pengerusi, Datuk Seri Mohamad Hasan oleh ketiga-tiga pemimpin parti komponen itu. Ianya disebabkan Pengerusi yang sekarang didakwa mengkhianat keputusan dicapai menerusi mesyuarat Dewan Tertinggi BN pada jam 10 pagi Selasa.

Seperti semua tahu, dalam mesyuarat sebelum ini BN telah berpendirian untuk tidak menyokong mana-mana pihak bagi menubuhkan Kerajaan Persekutuan termasuk menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri ke-10.

Perkara ini sudah diusulkan Presiden MIC dalam mesyuarat semalam, tetapi perjalanan mesyuarat terganggu apabila Pengerusi membenarkan Ahli Parlimen BN memasuki bilik mesyuarat walaupun mesyuarat Dewan Tertinggi BN masih belum selesai.

Kami akan memanggil mesyuarat Majlis Tertinggi BN untuk mengambil tindakan tatatertib sekiranya Pengerusi enggan berundur secara terhormat pada hari ini.

Kredit: Astro Awani

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Oh! Politik

30 Hari Paling Trending

ohmedia telegram group
Ke Atas