Connect with us

Oh! Media

“Kena Kecam Baru Nak Ubah Semula Ke?” Netizen Kritik MSN Naikkan Semula Elaun Latihan Atlet

msn

Oh! Politik

“Kena Kecam Baru Nak Ubah Semula Ke?” Netizen Kritik MSN Naikkan Semula Elaun Latihan Atlet

Sedia maklum, sebelum ini timbul satu isu dimana Majlis Sukan Negara (MSN) membuat satu keputusan untuk mengurangkan elaun latihan atlet negara untuk memberi laluan kepada inisiatif memulihkan ekonomi negara selepas dilanda COVID-19.

ADVERTISEMENT

Bagaimanapun, keputusan mereka itu tidak diterima baik oleh orang ramai, termasuk sekali dari kalangan atlet sendiri yang tidak berpuas hati elaun mereka dipotong dari RM2000 ke RM800 sahaja.

Susulan dikritik ramai, Menteri Belia dan Sukan iaitu Datuk Seri Faizal Azumu memberitahu khabar gembira dimana elaun latihan akan dinaikkan semula.

Tambahan lagi, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) telah mengarah MSN untuk membuat penambahbaikan dengan kadar segera tentang elaun atlet yang mengikuti program latihan sepenuh masa.

Kenyataan tersebut telah dibuat oleh Menteri ketika memberikan amanat pada majlis perhimpunan atlet dan jurulatih di Majlis Sukan Negara, Bukit Jalil baru-baru ini.

Biarpun berita tersebut sudah ‘melegakan’ hati sesetengah netizen, namun masih ada juga netizen yang merasakan keputusan itu mampu dibuat dengan cepat kerana sudah tular di media sosial.

komen Twitter

Bukan itu sahaja, ada juga yang merasakan kenaikkan elaun yang dibuat oleh MSN masih belum mencukupi untuk kehidupan harian buat atlet-atlet negara itu.

Kredit: Twitter MSNMALAYSIA

+ Baca respon pembaca yang di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Oh! Politik

30 Hari Paling Trending

Ke Atas