Connect with us

Oh! Media

Agong Lantik Ismail Sabri Sebagai Perdana Menteri Malaysia Ke-9

agong

Oh! Politik

Agong Lantik Ismail Sabri Sebagai Perdana Menteri Malaysia Ke-9

Hari ini telah berlangsungnya majlis Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu di Istana negara dan dipengerusikan KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah. Majlis ini berlangsung selama 2 jam setengah sejak jam 2.30 petang tadi bagi membincangkan isu-isu semasa negara.

ADVERTISEMENT

BACA: Perikatan Nasional Sokong Ismail Sabri PM Ke-9 Dengan Syarat

Antara isu yang paling menarik perhatian adalah proses pencalonan bakal Perdana Menteri baharu yang ke-9. Pihak Istana Negara sebelum ini telah menerima pencalonan nama bakal Perdana Menteri daripada 220 Ahli Dewan Rakyat.

Maka dengan itu, Istana Negara mengesahkan seramai 114 Ahli Dewan Rakyat mencalonkan Yang Berhormat Dato’ Sri Ismail Sabri bin Yaakob. Ini menjadikan Ismail cukup majoriti untuk membentuk kerajaan baharu dan Baginda telah menerima menghadap 114 Ahli Dewan Rakyat semalam untuk mengesahkan sokongan.

Atas pengesahan itu, Agong telah berkenan untuk melantik Yang Berhormat Dato’ Sri Ismail Sabri bin Yaakob sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-9. Tahniah diucapkan.

Baginda menzahirkan harapan agar pelantikan Perdana Menteri baharu ini dapat meneruskan segara usaha memerangi pandemik Covid-19 dengan segera. Baginda mengarapkan juga agar kemelut politik dapat diakhiri dengan mengetepikan segala agenda politik.

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Oh! Politik

30 Hari Paling Trending

Ke Atas