Connect with us

Oh! Media

PUAKPayong Organisasi Untuk Melindungi Kanak-Kanak Bawah Umur 18 Tahun

PUAKPayong

Oh! Inspirasi

PUAKPayong Organisasi Untuk Melindungi Kanak-Kanak Bawah Umur 18 Tahun

Seperti yang kita ketahui, terdapat banyak pertubuhan bukan kerajaan (NGO) wujud bagi menangani pelbagai isu berkaitan alam sekitar, komuniti orang kurang upaya atau haiwan terbiar.

ADVERTISEMENT

Namun, terdapat sebuah organisasi yang diwujudkan bagi membantu mereka yang memerlukan khusunya kumpulan yang sering diabaikan iaitu kanak-kanak.

PUAKPayong

Untuk Mencipta Impak Yang Lebih Besar

Pengasas kepada PUAKPayong yang dikenali sebagai Tee berkata pasukan itu telah terlibat secara aktif dalam usaha amal sejak 2017 sebelum menubuhkan PUAKPayong.

PUAKPayong ditubuhkan pada Mac 2018 selepas ia didaftarkan dibawah Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia atas kepercayaan pasukan itu mampu bergabung tenaga dan mencipta impak yang lebih besar.

Pasukan ini mempunyai 4 orang yang bertanggungjawab ke atas empat jabatan berbeza, iaitu kreatif dan program, HR dan kewangan, pembiayaan dan projek.

PUAKPayong

Tempat Yang Selamat Di Bawah “Payong”

Penubuhan PUAKPayong bertujuan untuk membantu kanak-kanak di bawah 18 tahun dengan bantuan pihak berkuasa yang bekerja rapat dengan kanak-kanak seperti guru, ibu bapa, korporat, dan lain-lain.

Maksud bagi PUAKPayong adalah “Persatuan Untuk Anak Kita” dan “Payung”  tetapi ejaan itu diubah sedikit mengikut kebiasaan orang ramai menyebut iaitu ‘payong’.

Ketika ditanya bagaimana idea penubuhan NGO itu wujud, Tee berkata ia tercetus semasa menjalankan beberapa acara amal untuk kanak-kanak kurang upaya.

PUAKPayong

Saya pernah menganjurkan empat hingga lima acara amal untuk kanak-kanak yang mengalami masalah mental dan fizikal bagi mewujudkan tempat yang selamat untuk mereka. Manakala, ibu bapa mereka boleh meluangkan masa untuk ‘me time’ atau bertukar pendapat dengan ibu bapa lain dan membentuk kumpulan sokongan.

Selepas melihat bagaimana ia memberi kesan positif kepada keluarga yang mempunyai kanak-kanak berkeperluan khas, ia telah memberi inspirasi kepada saya untuk menubuhkan sebuah NGO yang menyokong dan mewujudkan tempat yang selamat untuk kanak-kanak.

Usaha Membantu Memenuhi Keperluan Kanak-Kanak

Organisasi ini memfokuskan usahanya kepada kanak-kanak daripada kumpulan B40, dengan memberi perhatian khususnya kepada negeri Kelantan. Mereka juga melakukan lawatan berkala dan mengadakan temu bual dengan 10 hingga 20 keluarga.

Apabila berpeluang bercakap dengan keluarga, kami mendapat pandangan tentang keperluan, cabaran dan konteks yang lebih luas di mana mereka tinggal. Pemahaman inilah yang membentuk asas strategi sokongan PUAKPayong.

Selain itu, usaha PUAKPayong juga termasuklah pengendalian kes perlindungan kanak-kanak, di mana mereka mengendalikan laporan polis, dan lawatan ke hospital serta melibatkan keluarga dalam mengharungi cabaran emosi dan mental yang terlibat.

PUAKPayong

PUAKBantu Dan PUAKBangkit: Kisah Transformasi

Dua program yang dibangunkan dibawah pasukan ini iaitu PUAKBantu dan PUAKBangkit adalah untuk mempamerkan dedikasi dan kreativiti dalam memupuk perubahan.

PUAKBantu ditubuhkan bagi memberi tumpuan untuk menyediakan bantuan yang diperlukan kepada keluarga, memberi bantuan kepada keperluan khusus setiap isi rumah. Ini termasuk sokongan kewangan, sumber perniagaan, peluang pendidikan, bahkan penambahbaikan perumahan.

Manakala bagi PUAKBangkit, ia direka untuk menaikkan semangat keluarga yang menghadapi kemunduran akibat peristiwa yang mengubah hidup seperti pandemik Covid-19.

PUAKPayong

Dengan menjalankan temu bual menyeluruh, PUAKPayong dapat mengenal pasti masalah perniagaan yang dihadapi maka ia membolehkan mereka bangkit dan berkembang maju.

Kepercayaan, Kreativiti, Hormat

Sebagai seorang pengasas, Tee memandang amanah, akauntabiliti dan integriti sebagai tiga daripada nilai utama dalam membina asas kerja yang telus dan berkesan.

Penghormatan dan etika adalah asas dalam pendekatan kami, di mana kami mengakui kepentingan menyesuaikan diri dengan pelbagai budaya dan mewujudkan hubungan tulen dengan komuniti yang kami berkhidmat.

Teknik penyelesaian masalah kreatif kami juga membezakan kami, di mana sentiasa mencari cara inovatif untuk menangani cabaran dan mencipta perubahan yang berkekalan.

PUAKPayong

PUAKPayong berhasrat untuk berkembang dengan meluaskan jangkauan mereka kepada individu kurang upaya, kanak-kanak bawah 18 tahun dan kumpulan berisiko tinggi di bawah umur 20 tahun.

Organisasi itu juga merancang untuk memperkenalkan modul latihan, serta akan bekerjasama dengan sekolah, persatuan ibu bapa dan guru (PIBG), dan pelajar universiti untuk menguatkan impaknya.

Walaupun mempunyai perancangan masa depan yang tinggi, organisasi ini tetap komited untuk mengembangkan program mereka sambil terus mendidik orang ramai.

Mesej Kepada Orang Ramai

Dalam pada itu, Tee turut menggalakkan orang dewasa untuk mendengar suara kanak-kanak, tanpa mengira cerita yang mereka kongsikan kerana kepercayaan adalah asas kepada perhubungan yang bermakna.

PUAKPayong

Dengan melibatkan kanak-kanak secara aktif dalam proses membuat keputusan, ibu bapa boleh membina keyakinan dan bantu untuk menyuarakan pendapat mereka.

Kami juga menggesa masyarakat untuk mencabar norma yang mungkin mengabaikan keperluan kanak-kanak secara tidak sengaja dan menggalakkan persekitaran yang menyokong generasi akan datang.

Jika anda ingin menyumbang kepada inisiatif PUAKPayong atau mengetahui lebih lanjut mengenai NGO tersebut, sila hubungi mereka melalui Telegram.

Kredit: WeirdKaya

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

https://www.tiktok.com/@ohmedia/video/7269749723043515656?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7135797539647243778

Lagi dalam kategori Oh! Inspirasi

Instagram TiktokFacebook Twitter YouTube Telegram Whatsapp

30 Hari Paling Trending

Ke Atas