Connect with us

Oh! Media

Oh! Negara

Agong Sibuk Bantu Mangsa Banjir Tapi Anwar Ajak Ahli Parlimen Mohon Perkenan Batal Darurat

Hari ini Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu kenyataan telah mengajak semua Ahli Parlimen untuk menghantar surat kepada YDPA Sultan Abdullah untuk memohon perkenan membatalkan proklamasi darurat.

ADVERTISEMENT

BACA: Tiada Halangan Adakan Pilihan Raya Ketika Darurat, Rakyat Malaysia Jangan Lupa Sejarah! – Aziz Bari

Anwar turut mengharapkan Agong untuk menitahkan sidang Parlimen diadakan secepat mungkin.

Dalam surat terbabit, saya mencadangkan kepada semua Ahli Parlimen supaya mengemukakan rayuan dalam kadar segera. Warkah terbabit juga hendaklah disesuaikan menurut pertimbangan mereka atau parti

Semoga warkah ini nanti mendapat ihsan dan kebijaksanaan Yang di-Pertuan Agong untuk menarik balik pengisytiharan darurat dan seterusnya menitahkan agar sidang Parlimen harus diadakan dalam kadar segera sebelum 31 Januari 2021 untuk membahaskan isu darurat, COVID-19 dan kemelut ekonomi yang melanda negara. – Jelasnya.

Ini adalah respon terkini dari Ketua Pembangkang selepas YDPA perkenan untuk proklamasi darurat dan Perdana Menteri juga telah mengumumkan penangguhan sidang Parlimen sehingga Agong umumkan kelak.

Proklamasi darurat ini telah berkuatkuasa pada 11 Januari 2021 dan berakhir pada 1 Ogos 2021 atau akan ditamatkan sekiranya keadaan pulih lebih cepat.

Apa pandangan korang mengenai perkara ini? Apapun pada waktu ini YDPA bersama-sama keluarga sedang giat memberikan bantuan kepada manga banjir di Pahang.

+ Baca respon pembaca yang di Facebook Oh! Media.

Sayalah penulis sepenuh masa di Oh! Media yang selalu temani awak di saat susah nak tidur tu. Nak tahu apa yang terkini dan viral boleh cari nama abang ok!

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Negara

Ke Atas