Connect with us

Oh! Media

Petang-Petang Makan Jagung Manis Leleh Memang Ohsem!

jagung manis

Oh! Lifestyle

Petang-Petang Makan Jagung Manis Leleh Memang Ohsem!

Dah lama rasanya kami tak kongsikan apa-apa resepi makanan yang boleh korang cuba di rumah. Jadi hari ni kami nak kongsikan resepi yang sangat mudah dicuba dan apa yang penting anak-anak suka. Jom!

ADVERTISEMENT

Bila kali terakhir korang makan jagung manis? Kebanyakan orang biasanya hanya akan merebus atau bakar jagung manis untuk dimakan, itupun dah terasa nikmatnya. Nak jadikan luar biasa, jom kita cuba resepi jagung manis leleh yang dikongsi Nor Ashima Mohd Utama di group Masak Apa Tak Jadi Hari Ini Official.

Antara bahan-bahan yang diperlukan

  1. 5 biji jagung (potong 2 atau 3), mengikut kesukaan pemakan.
  2. 5 sudu besar tepung kastard.
  3. 1 cawan susu pekat manis.
  4. 1 tin susu cair.
  5. sedikit garam.

Cara-cara penyediaan jagung manis leleh

  1. Jagung hendaklah direbuh tanpa meletakkan garam atau gula. Jika garam atau gula diletakkan, jagung akan mudah kecut dan tak cantik.
  2. Angkat dan tos jagung yang telah dimasak. Tinggalkan sedikit air rebusan jagung (3 atau 4 cawan air).
  3. Perlahankan api dan masukkan susu cair.
  4. Apabila sudah mendidih, masukkan susu pekat dan sedikit garam (1 sudu teh).
  5. Kemudian, masukkan pula tepung kastard. Kacau sampai pekat. (sentiasa kacau selepas masukkan tepung kastard).

Siaplah sudah menu jagung manis leleh. Berdasarkan apa yang dikongsikan Ashima, tahap kemanisan dan kepekatan bergantung kepada citarasa masing-masing. Kalau nak manis buatlah pekat-pakat sikit, kalau tak suka manis, kurangkan. Nak tambah cheese pun boleh kata Ashima.

Itu sahaja resepi mudah kali ini, kalau korang ada apa-apa resepi yang menarik untuk dicuba boleh kongsikan pada ruangan komen ya. Selamat mencuba!

Kredit: Nor Ashima Mohd Utama

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Lagi dalam kategori Oh! Lifestyle

30 Hari Paling Trending

To Top