Connect with us

Oh! Media

KUIZ: Mari Uji Pengetahuan Anda Tentang Maksud Perkataan Melayu Dulu-Dulu

Oh! Lifestyle

KUIZ: Mari Uji Pengetahuan Anda Tentang Maksud Perkataan Melayu Dulu-Dulu

Umum mengetahui, bahasa Melayu merupakan bahasa kebangsaan yang diiktiraf pemimpin pada zaman dahulu bagi memupuk perpaduan kaum dalam kalangan masyarakat Malaysia.

ADVERTISEMENT

Sebelum wujudnya bahasa Melayu sekarang, pada zaman dahulu terdapat banyak perkataan yang sering digunakan oleh nenek moyang kita dalam pertuturan harian dan dilihat semakin dilupai oleh masyarakat kini.

Kita boleh mengambil contoh filem P-Ramlee yang sarat dengan penggunaan bahasa Melayu yang baku serta tiada pelat yang seakan-akan meniru budaya luar. Mungkin ada beberapa ayat bahasa Inggeris, namun bahasa kebangsaan yang paling dominan.

Namun, zaman demi zaman telah berlalu dan kini, perkataan original tanah air semakin dilupakan. Mana tidaknya, kebanyakkan perkataan tersebut telah digantikan dengan bahasa moden bagi selaras dengan peredaran masa.

Jadi, masyarakat kini juga perlu mempelajari serta mengingati perkataan tersebut agar ia tidak pupus ditelan zaman. Oleh itu, jom kita cuba jawab kuiz mengenai maksud perkataan bahasa Melayu zaman dahulu ni. Ayuh!

Macam mana? Senangkan! Sebenarnya banyak lagi perkataan-perkataan bahasa Melayu lama yang ada. Jika mahukan lebih, korang boleh cuba search sendiri dekat internet.

Tanpa usaha kita, siapalah lagi yang dapat menaikkan semula bahasa Melayu lama ni. Oleh itu, kita perlulah menzahirkan rasa tanggungjawab dalam mempertahankannya agar generasi akan datang dapat mengenali kewujudan bahasa tersebut.

Kredit: TikTok zulkifliismail01

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Lifestyle

Ke Atas