Connect with us

Oh! Media

Ramai Wanita Islam Suntik ‘Filler’ Untuk Runcing Dagu Dan Tinggikan Hidung, Ini Hukum Dari Sudut Islam

hukum filler hidung

Oh! Islam

Ramai Wanita Islam Suntik ‘Filler’ Untuk Runcing Dagu Dan Tinggikan Hidung, Ini Hukum Dari Sudut Islam

Seakan menjadi trend pada masa kini, ramai wanita Islam secara terbuka membuat pembedahan atau suntik ‘filler’ untuk runcing dagu, meninggikan hidung atau ‘v-shape’ wajah.

ADVERTISEMENT

Pendakwah terkenal, Ustazah Asma’ Harun menjelaskan perbuatan mengubah bentuk wajah melalui kaedah tersebut adalah haram.

Filler runcing dagu, tinggikan hidung haram

Beliau memberi peringatan itu menerusi satu hantaran di Instagram kerana bimbang ramai dalam kalangan muslim yang masih tak tahu hukum tersebut.

Nak penjelasan lanjut? Jom ikuti penerangan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan ini pula.

runcing dagu

Kesimpulan;

Rawatan suntikan filler di rahang bagi mendapatkan dagu yang runcing, suntikan V-shape face (wajah  berbentuk V) mahupun suntikan botox  adalah dilarang. Maka, segala kaedah sama ada melibatkan pembedahan plastik atau suntikan yang menyebabkan perubahan daripada bentuk asal hanya bagi tujuan kecantikan adalah haram. 

Bahkan, mereka yang menjalankan rawatan menghalang proses penuaan seolah menafikan terhadap fitrah semulajadi   yang akan dilalui oleh setiap insan  dalam  meniti usia lanjutnya.

Justeru, umat Islam tidak sepatutnya melibatkan diri dalam segala jenis rawatan kosmetik untuk kecantikan  yang boleh mengubah ciptaan Allah.

Kredit: Instagram Ustazah Asma’ Harun | Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh!Media.

Lagi dalam kategori Oh! Islam

Ke Atas