Connect with us

Oh! Media

Ini Pencerahan Pendakwah Tentang Hukum Gosok Gigi Selepas Sahur

Oh! Islam

Ini Pencerahan Pendakwah Tentang Hukum Gosok Gigi Selepas Sahur

Kebiasaannya selepas bersahur, pasti ada diantara kita yang menggosok gigi sebelum masuknya waktu Subuh kan. Yelah, kadang-kadang tak selesa jika dibiarkan tidak bergosok.

ADVERTISEMENT

Namun, ada segelintir orang yang tidak selesa berbuat demikian dan memilih untuk menggosok gigi beberapa ketika selepas makan sahur kerana bimbang termuntah dan sebagainya.

Waktu kita menggosok gigi itu pula dilakukan selepas waktu fajar. Begitupun, acap kali juga kita dengar orang di sekeliling mengatakan makruh jika kita menggosok gigi pada waktu berkenaan tatkala sedang berpuasa. Betul ke?

Menjawab persoalan itu, pendakwah Nurul Syafiqah Mohamed Hanafiah atau lebih dikenali sebagai Da’i Syafiqah menjelaskan, sebenarnya kita dibolehkan untuk menggosok gigi selepas waktu fajar.

Namun, ada sedikit perbezaan pendapat dalam kalangan ulama tentang hukum isu orang yang menggosok gigi selepas tergelincir matahari.

Pendapat pertama mengatakan bahawa boleh sahaja kita menggosok gigi selepas waktu fajar sehinggalah selepas waktu Zuhur iaitu selepas tergelincir matahari

Seandainya seseorang yang berpuasa menggosok gigi selepas waktu Zuhur, maka makruh hukumnya.

Ia bersandarkan kepada sebuah hadis yang mana Rasulullah SAW bersabda: “Demi diriku yang berada dalam genggaman tangan-NYA, bau mulut orang yang berpuasa itu lebih harum di sisi ALLAH daripada bau haruman kasturi.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Berdasarkan hadis itu, kata Da’i Syafiqah, Mazhab Syafie berpendapat bahawa orang yang menggosok gigi selepas waktu Zuhur akan mengurangkan kelebihan bau mulut orang yang berpuasa.

Kredit: Sinar Plus

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Islam

30 Hari Paling Trending

To Top